ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Hopa ilçesinde geçen yıl ağustosta meydana gelen sel ve heyelanda toprak altından yaralı çıkarıldıktan 4 ay sonra doğum yapan Cansu Kaya, "Nefes" adını verdiği kızıyla hayata tutunuyor.

Hopa'nın Yoldere köyündeki babaevine geçen yıl yaz tatilinde gelen 5 aylık hamile Cansu Kaya, 24 Ağustos 2015'te sel ve heyelanlar sonucu toprak altında kaldı. Buradan yaralı çıkarılan Kaya, "Nefes" ismini verdiği kızını dünyaya getirdikten 4 ay sonra tekrar baba ocağına geldi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 24 Ağustos'ta büyük bir felaket yaşadığını vurguladı.

Yazın köydeki ailesinin yanına geldiğini belirten Kaya, "5 aylık hamileydim. O gün sabahtan itibaren çok yağmur yağıyordu. Evimizde ailemle kahvaltı yaptık. Yeğenim Erdal Eren ile dışarı çıkarak, yağmur altında fotoğraf çektik ve bir süre yağmuru izledik. Yağmurun bir anda şiddetini artırmasıyla evimizin alt kısmından geçen derenin yükseldiğini gördüm. Bunun üzerine ailece evden çıkıp, bir süre yol kenarında bekledik." dedi.

Yağmurun şiddetini arttırmaya devam ettiğini anlatan Kaya, "Ne yapacağımızı şaşırdık ve tekrar eve girmeye karar verdik. Kıyafetlerimiz ıslandığı için annem bize yeni kıyafetler verdi. Tekrar evden çıkacağımız anda, kafamı kaldırdığımda evimizin üzerine yamaçtan kopan toprağın geldiğini gördüm. Ondan sonrasını hatırlamıyorum." diye konuştu.

Bir ara toprak yığının altında kız kardeşi ile yeğenin yardım çığlıklarını duyduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Vücudumun tamamı toprak altında kalmıştı. Sadece bir ayağımı biraz oynatabiliyordum. Kız kardeşim bana seslenerek, 'Korkma bizi gelip kurtaracaklar' diye bağırıyordu. Ben ise hiç ses çıkaramıyordum, nefes almakta çok zorlanıyordum. Hamile olduğum için hep kızımı düşünüyordum. İçimden 'Buradan sağ olarak kurtulursam kızımın adını Nefes koyacağım' diye düşünüyordum. Çünkü her geçen zamanda, üzerimdeki toprağın ağırlığı nefes almamı zorlaştırıyordu. Bir süre sonra bizi toprak altından çıkarmaya çalışanların sesini duydum. Bir sağlık görevlisi bayan, beni çamur deryasından çıkarmaya çalışıyordu. Benim ve bebeğimin zarar görmemesi için çok dikkatli şekilde üzerimdeki toprağı kaldırdı. Gözlerimi açtığımda kendimi Arhavi Devlet Hastanesinde buldum. Yaklaşık bir ay burada tedavim sürdü. Ardından Gebze'ye eşimin yanına döndüm. Yaklaşık 4 ay önce kızım Nefes'i dünyaya getirdim. Kızım da ben de şu an gayet sağlıklıyız."

Sel ile heyelan sonucunda annesi, yengesi ve yeğenini kaybeden Kaya, genç yaşta çok büyük acılar yaşadığını, tek tesellisinin kızı Nefes'i dünyaya sağlıklı getirmek olduğunu belirtti.

- Kabus dolu günü hatırlamamaya çalışıyor

Bütün vaktini kızıyla geçirdiğini vurgulayan Kaya, yaşadığı kabus dolu günü hatırlamamaya çalıştığını kaydetti. Kaya, "Kızımın varlığı acılarımı bir nebze olsun dindiriyor. Ailemden 3 kişiyi kaybettim. Allah böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın." dedi.

Doğumdan sonra kızı Nefes ile tekrar baba ocağı Yoldere köyüne geldiğini ifade eden Kaya, "Kızım doğduğum köyü görsün istedim. Heyelan altında kaldığımız evimiz adeta yok olmuş. Enkazı bile ortada kalmamış. Kızımla heyelanda hayatını kaybeden annem, yeğenim ve yengemin mezarını ziyaret ederek, dua okudum. Mekanları cennet olsun." diye konuştu.

Baba Miraç Gedik ise yaşadıklarını bir an olsun unutamadığını belirtti.

İlçede büyük afet yaşandığına işaret eden Gedik, "Can kayıplarımız oldu, yaralananlar oldu. Ben de çok büyük acılar yaşadım. Tek tesellim heyelan altında kalan ve hamile olan kızım Cansu Kaya'nın sağ salim kurtulması oldu. Şimdi kızım yanıma geldi. 4 aylık torunumu seviyorum. Buna da şükürler olsun." ifadelerini kullandı.

Artvin Valisi Kemal Cirit'in kendilerini yalnız bırakmayarak acılarını paylaştığını anlatan Gedik, "Bizlere moral verdi. Bizleri bir an bile unutmadı. Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun." dedi.

Hopa'da 24 Ağustos 2015'te meydana gelen sel ve heyelanlarda, 8 kişi hayatını kaybetmiş, biri çocuk, 2'si kadın 3 kişi kaybolmuştu.