SAMSUN (AA) - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Nefes Kredisi Projesi'nin esnafa nefes aldıracak çok önemli bir proje olduğunu belirterek, "Türkiye genelinde 12 bin 83 kişi müracaat etmiş 3 bin 293'ü banka sürecinde, kredi garanti fonu tarafından onaylanan 8 bin 688 kişi var." dedi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nin aralık ayı toplantısı Aydın Özvatan başkanlığında yapıldı.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Murzioğlu, mecliste gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yaptığı konuşmada, 2017 yılının terör saldırılarının olmadığı, dünyada barışın hakim olduğu bereketli bir yıl olmasını diledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğünde, oda ve borsaların katkılarıyla başlatılan Nefes Kredisi Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Murzioğlu, projeye oda olarak katkı sunduklarını ve böylece Samsunlu ticaret ve sanayi erbabına kredi imkanı sunduklarını belirtti.

Proje kapsamında Denizbank ve Ziraat Bankası ile ortak çalışma yürüttüklerini ve KOSGEB kredisi kullanamayanlara 50 bin liraya kadar finansman imkanı yarattıklarını kaydeden Murzioğlu, "Biz 50 bin lira olarak değerlendirdik ama bu kredi devam edebilecek. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizden 500 kişiye bu krediyi kullandıracağız. Şu ana kadar 281 kişi belge almış, bunlardan 261'i başvurmuş. Yüz kişi söz konusu krediyi kullanmış. Toplamda 5 milyon kredi kullanılmış. 20 milyonluk daha kullanabileceğiz kredimiz var. Üyelerimiz bu krediyi kullanabilirler." diye konuştu.

Murzioğlu, projenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Nefes Kredisi Projesi ile esnafın nefes alacak. Türkiye genelinde 12 bin 83 kişi müracaat etmiş 3 bin 293'ü banka sürecinde, Kredi Garanti Fonu tarafından onaylanan 8 bin 688 kişi var. Bu 8 bin 688 kişi içerisinde red edilen 83 kişi var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'finansmanda inovasyonun TOBB tarafından yapıldığını' söyledi. Bu kapsamda Nefes Kredisi Projesi'ni önemsiyorum."

- Mesleki yeterlilik zorunluluğu

Salih Zeki Murzioğlu, yeni yıl itibarıyla mesleki yeterlilik belgesinin işletmelerde zorunlu hale geleceğini de hatırlatarak, "Bunu işçi çalıştıran herkes biliyor. Özellikle tehlikeli işlerde yeterlilik belgesi olmayan işletmelerin cezalı duruma düşmemesi için gerekli önlemlerini alması gerekiyor. Bu konuda uyarılarımızı daha önce de yapmıştık. Odamızda 10 meslek grubunda mesleki yeterlilik belgesi verebiliyoruz." dedi.

Bu arada, meclis toplantısında yapılan seçimle Ergin Yazıcıoğlu, Meclis Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.