Bir çok kişinin şüphe ile yaklaştığı, ama aslında mantığı, kullanılan bir ürünün memnuniyeti ve o ürünün tavsiyesiyle gelir elde etmek olan yeni bir ticaret modelidir. Doğrudan Satış’ın gerek pazarlama gerekse kazanç elde etme yönünden geliştirilmiş şeklidir. Doğrudan Satış ise, bir satıcı tarafından, ürün veya hizmetin tüketiciye evinde, iş yerinde veya satıcıya ait perakende satış yeri olmayan bir yerde anlatılarak ve/veya gösterilerek tanıtıldığı bir satış yöntemidir.

Network Marketing’de temelde iki farklı şekilde kazanç elde edilebilir. Bunlardan birincisi satışçıların kişisel olarak yaptıkları satışlardan elde ettikleri kazançtır. Diğeri ise firmalarının kazanç planına göre, organizasyonlarına kayıt ettikleri kişilerin ve sonra da bu kişilerin kayıt ettiklerinin satışlarından elde etikleri kazançtır.

Bu bilgilerden yola çıkarak Network Marketing, kişilerin içinde bulundukları şirketin sunmuş olduğu plan doğrultusunda, tam veya yarı zamanlı çalışarak kazanç elde etmek amacı taşır. Network Marketing, bu amaç ve plan doğrultusunda sunulan ürün veya hizmetin, gerek kayıtlı satışçıların kişisel satışları, gerekse organizasyonlarına kayıt ettikleri kişiler ve onların kayıt ettiklerinin satışlarıyla, bir satış ağı oluşturmaktır.

Network Marketing Nasıl Başlamıştır

Network Marketing ilk defa, Amerika’da 1915 yılında kimya alanında doktor derecesi alan, 1933 yılında çeşitli bitkilerle geliştirdiği besin takviyelerini pazarlamak için arkadaşlarıyla konuşup, onların tavsiyeleriyle satış yapan Carl Rehnborg tarafından başlatılmıştır.

Gelen müşteri sayısı artmaya başlayınca, bu defa gelen kişilere ürünlerini satmaları karşılığında indirim yapmayı teklif ederek, bir nevi bugünkü Network Marketing kazanç sisteminin temellerini atmıştır.

1934 yılında California Vitamin Company adında ilk şirketini kurdu ve daha sonra şirketin adı Nutrilite Products Inc. olarak değiştirildi. Arkadaşları Rich Devos ve Jay Van Andel daha sonra Amway Corporation’ı kurmuşlardır ve sektör bundan sonra çok büyük firmaların kurulmasına şahit olmuştur.

Network Marketing Türkiye’de 1990 yılında yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak her ticari girişimde olduğu gibi, bir çok insanın zihninde, kısa yoldan para kazanma vaatleriyle insanların mağdur duruma düştüğü bir sektör olarak yer etmiştir. Ancak dünyada internetin yaygınlaşmasıyla, yeni bir çok meslek ve iş alanı ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de 14 Ocak 2015 yılında resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile Network Marketing, yasallığını(link) daha da sağlama almıştır. Bu gelişmeden sonra (yukarda da belirttiğimiz gibi) sadece geçtiğimiz yıl, resmi rakamlara göre (Dünya Doğrudan Satış Federasyonu) dünyada %8 bir büyüme oranı yakalayan Network Marketing, Türkiye’de %17lik bir büyüme yakalamıştır. Sektörle ilgili daha detaylı bilgi almak için networkokulu.net adresini takip edebilirsiniz.