Amerikan New York Times (NYT) gazetesine konuşan uzmanlar, Başkan Donald Trump'ın Suriye'deki ABD askerlerini çekme kararını yorumladı. Gazete kararın, "Kürtlere ihanet, IŞİD içinse nimet olarak görüldüğünü" iddia etti. Başkan Trump, Suriye stratejisinde büyük bir değişikliğe giderek bölgedeki askerlerini çekme kararı aldığını Çarşamba günü açıklamıştı. Suriye'deki 2 bine yakın Amerikan askerinin ülkelerine dönüşünün başladığı duyurulmuştu.

BBC Türkçe’nin aktardığı, NYT'deki Rod Nordland imzalı habere göre, uzmanların çekilmeyi, ABD'nin Suriye'deki baş müttefiki olan ve PKK’nın Suriye kolu YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kendi haline terk edilmesi olarak gördüğü belirtiliyor.

NYT'deki haber şöyle sürüyor:

"ABD'nin çekilmesi ayrıca Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusunu işgal etme tehdidi için yeşil ışık anlamına geliyor. Bu durum güneydoğuda IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçlerini bölgeye çekecektir.

"Irak ve Suriye'de kontrol ettiği topraklardan sürülen IŞİD yeniden toparlanabilir mi sorusu bir yana, şu an için arada kalan Kürt azınlık oldu...

"Kamışlı'daki Kürt gazeteci Alan Hassan, Kürtlerin bu gelişmeyi hayretle karşıladığını söyledi. 'Şoke olduk' diye yazmıştı Hassan e-postada. 'Burada atmosfer çok negatif' diyordu.”

Haberde görüşlerine başvurulan Uluslararası Kriz Grubu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Joost Hiltermann da Amerika'nın kararının YPG açısından "bir felaket" olduğunu, Amerikan desteği olmadan YPG’nin "rüzgârda savrulmaya bırakılacağını" söylüyor.

NYT'deki haberde Amerikalı yetkililerin Ocak ayında, Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD'nin desteğiyle ve YPG’nin önderliğinde 30 bin kişilik bir sınır gücü kurmayı önerdiği, Türkiye'nin bu gücü "terör ordusu" olarak gördüğü hatırlatılıyor. Plandan daha sonra sessizce vazgeçildiği de belirtiliyor:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD'nin desteklediği Kürt güçlere saldırmak için başka bir baskın yapma tehdidinde bulundu. Sınıra komando birlikleri gönderip Amerikan askerleri ile karşı karşıya gelme ihtimalini artırdı.

"Türkiye her ne kadar Suriye topraklarına sadece 10 mil (yaklaşık 16 kilometre) gireceğini söylese de, SDG'yi destekleyen Kürt nüfusun çoğu Kamışlı ve Kobani gibi kentlerde, Türk sınırına yakın dar bir şeritte yaşıyor.

"Aynı gün Erdoğan Başkan Trump ile telefonda görüştü ve Beyaz Saray iki liderin 'Suriye'de güvenlik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere koordineli çalışmaya devam etme konusunda anlaştığını' açıkladı.”

“ERDOĞAN'A PAZARLIK GÜCÜ VERECEK”

Görüşüne başvurulan Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay ise Türkiye'nin hedefini, "Temel amaç YPG'yi ezmek" şeklinde açıklıyor.

Çağaptay, Suriye topraklarının bir kısmını kontrol altına almanın Erdoğan'a, savaşı sona erdirmeye yönelik müzakerelerde pazarlık gücü de vereceği görüşünde:

"Türkiye barış masasında olmak istiyor… Suriye içinde 3-4 milyon Suriyeliyi kontrol eden güç olmadan, bu ülkenin geleceğini tartışamazsınız."

NYT'deki haberde, ABD'nin kararı YPG açısından ise durum şu şekilde özetleniyor:

"Kürtler için kalan tek potansiyel müttefik Şam. Kürtler zaten Suriye hükümeti ile müzakere halindeydi ve kendi bölgelerinde belli bir özerklik karşılığında hükümete destek sunmayı öneriyorlardı. Suriyeliler Kürtleri sınırlarındaki Türk gücüne karşı potansiyel tampon olarak görüyorlar. IŞİD'in çıkarıldığı, şimdi SDG'nin hakimiyetinde olan bölgelerde önemli petrol yatakları da var.”