BARTIN (AA) - Bartın'ın Amasra ilçesinde, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yerin 600 metre altında gerçekleştirilecek nikah kıyma töreni ve televizyon programıyla Guinness Rekorlar Kitabına girilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gezginler Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Hema Tarlaazğı kuyusu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da katılacağı bu nikah töreniyle aynı anda 2 dünya rekorunun kırılacağını söyledi.

Amasra'da 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde dünya rekoru kırmayı amaçladıklarını aktaran Kural, "Bize bunun neden burada yapıldığıyla ilgili sorular geliyor. Burası henüz üretime geçmedi biliyorsunuz. Diğer ocaklarda böyle bir şey yapmak iş emniyeti açısından tehlikeli olurdu. Bu kadar insan inip çiftlerin orada evlenmesi ve en derinde televizyon programı yapmak riskliydi. Çünkü grizu patlaması olabilirdi. O nedenle burayı seçtik. Bu iki rekor bütün dünyada kaybettiğimiz madenci dostlarımız, şehitlerimiz, Soma’da 301 kişi, Ermenek’te 31 kişiyi kaybettik, onların adına bu rekor kırılacaktır. Çünkü madenciler bu ülkenin bu duruma gelmesinde baştan beri büyük bir fedakarlık göstermişlerdir, madencilere bu çalışmalarında destek olan, emekçi madencilerimizin adına bu iki rekor kırılacaktır." diye konuştu.

En derinde evlenme rekoru 133 metre ile İngiltere’ye ait olduğunu ifade eden Kural, "Deniz seviyesinden en derin televizyon yayını da 233 metreyle Almanya’ya ait. Dünya rekorunu ülkemize getireceğiz. Bununla dünya çapındaki bütün madencileri onurlandıracağız." dedi.

Kural, Amasra'ya Hema AŞ tarafından yapılması planlanan termik santralin çevreye zararı olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Termik santrale karşı çıkanlar sonuna kadar mücadele etsinler onlarla beraberim ama araştırarak, bilimsel çalışmalara bakarak, neye karşı çıktıklarını bilerek karşı çıksınlar. Yoksa bir şeye ben baştan istemiyorum demek yok. O zaman hiçbirinin hiçbir şekilde teknolojiden istifade etmemeleri gerekiyor. Ben daha önce de söyledim dünyanın ve Türkiye’nin en büyük maden mühendisliği bölümünün başkanıyım ve gelecek haftalarda Adana’ya gidiyorum. Adana’da bütün Türkiye’nin maden mühendisliği bölüm başkanları çağırılıyor, onlara da orada bilgi vereceğim. Keşke onlar da bizimle gelseler, bizimle konuşsalar, onlara problem nedir sorsalar, onlara bilimsel olarak ben değil bütün maden mühendisleri odası ve maden mühendisleri hocaları ile birlikte cevap versek. Buna evet, hatta bu termik santral çalıştıktan sonra gelsinler yanlışları söylesinler ben burada onlarla birlikte eylem yaparım. Bacası yeterince yükseklikte yapılıyor. Elektrostatik filtreler koyuyor. Pulvarize kömür yakılıyor. Pulvarize kömür demek yakma verimini çok yükseltmek demek partikül çıkmaması demekti. Niye Filyos Vadisi'ne yapılmadığını soruyorlar. Çünkü Filyos Vadisi daha şu anda oluşmadı. Niye Çatalağzı'na yapılmıyor? Çatalağzı'nda zaten bir termik santral var. O da güzelleştirildi. Onda da büyük bir problem yok. Bir de fizibilite var. Yani şimdi buradan bu kömürü alıp oralara taşımanın getirdiği çevresel sorunlar var. Yani taşımak hem maliyeti artıracak hem de belki çevresel etkileri çoğaltacak. Onun için bence en doğru karar burada yapılmasıdır."

Daha sonra Orhan Kural ve rekorlar danışmanı Aydın Türkgücü, basın açıklamasının ardından toplu nikah töreninin yapılacağı alanda keşif yapmak için Hema Tarlaağzı kuyusuna indi.