12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.
Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayıp Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti. Obama’nın Erdoğan’a yeni görevinde başarılar dilediğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Obama, Erdoğan’ın pazar akşamı yaptığı konuşmayı takdirle karşıladığını belirterek, doğrudan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi daha da ileri taşımak için tarihi bir fırsatı yakaladığına işaret etmiştir. Obama ve Erdoğan, Irak ve Suriye’de giderek yayılan terör tehdidine karşı işbirliğinin önemi hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, Gazze’de ateşkesin teminine yönelik çalışmaları da ele almışlardır. ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin savunmasız Suriyeli ve Iraklılara yaptığı insani yardımları takdirle karşıladığını ifade etmiştir. Yardımların ve bu husustaki işbirliğinin devamının gerektiği konusunda da mutabakat sağlanmıştır. Erdoğan ve Obama, yeni Irak hükümetinin ülkedeki tüm kesimleri ve tüm toplulukları bir araya getirmesinin önem taşıdığını ifade etmişlerdir.”
(İHA)