ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde ortaokul öğrencileri, bölgede önemli geçim kaynağı olan fındığın kabuğundan kek yaptı.

Alaplı Kasımlı Ortaokulu'nda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'na katılmak için hazırlık yapan 8. sınıf öğrencileri Safiye Demirtaş ve Melika Özcan, Fen ve Teknoloji öğretmeninin yönlendirmesiyle genellikle çöpe atılan fındık kabuklarının değerlendirilmesine yönelik proje geliştirdi.

Öğrenciler el değirmeninde öğüttükleri kabukları az miktarda unla karıştırarak düşük kalorili ve az maliyetli kek hazırladı. Okulda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'na katılanlara ikram edilen kek, lezzetiyle beğenilince öğrencilerin standı büyük ilgi gördü.

Öğrenci Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede fındığın yaygın olarak yetiştirildiğini, tüketilen ürünün kabuğunun genellikle çöpe atılarak kullanılmadığını söyledi.

Öğretmenlerinin yönlendirmesiyle fındık kabuğunun öğütüldüğünde un kıvamına gelebileceğini öğrendiklerini vurgulayan Demirtaş, "İsrafı önlemek için böyle bir proje geliştirdik. Fındık kabuklarını 3 su bardağını dolduracak kadar öğüttük. Ardından bir çay bardağı un kullanarak kekimizi hazırladık. İlçemizde yaygın olarak üretilen fındığın kabuklarını öğüterek yaptığımız kek hem sağlıklı hem de ekonomiktir. Ayrıca çok da lezzetli" diye konuştu.

Melika Özcan da un kullanımını azalttıkları kekin sağlıklı olduğunu, fuarda da en çok ilgi görün ürünler arasında yer almasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Herkesin kekin tarifini almak için stantlarını ziyaret ettiğini belirten Özcan, "Kabuğun rengi dolayısıyla kekin çikolatalıymış gibi bir görünümü oldu. Yaptığımız bir tepsi kek, kısa sürede tükendi" dedi.

Keki tadanlardan Mustafa Kanca ise hayatında ilk defa fındık kabuğundan yapılan bir kek yediğini, ürünün lezzetine şaşırdığını dile getirerek öğrencileri tebrik etti.