Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast’ın yargılandığı davada, TBMM’den gelen evrakların ‘devlet sırrı’ olup olmadığı konusunda "görüş bildirmem mümkün değil" diyen MİT’e mahkeme, “Net görüşünü bildir ya da bildirebilecek merciyi açıkla” dedi.
İstanbul 2’inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya suça sürüklenen çocuk Ogün Samast katılmadı. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink cinayetinin ana davasıyla Samast’ın davasının birleşmesinin talep edildiğini ancak henüz bir yanıt gelmediği belirtti.
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma bürosunda Hrant Dink cinayeti ile ilgili yürütülen soruşturmanın akıbetini de soran mahkeme, Milli İstihbarat Teşkilatı’na yazı yazılmasına karar verdi.
Mahkeme daha önceki duruşmasında, MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na, oradan da mahkemeye gönderilen Hrant Dink’e ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerin "gizli" ve "çok gizli" ibareli olduğu ancak "devlet sırrı" olup olmadığına dair kendilerine bir bilgi verilmediğini belirtmişti. Bunun üzerine MİT’e soru sormuş, ancak MİT, devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermemişti.
Mahkemenin ikinci kez tekrarladığı belgelerin devlet sırrı olup olmadığı sorusuna MİT, “Belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı” yanıtını gönderdi.
Bu cevabının ardından MİT’e yeni bir yazı yazılmasına karar veren mahkeme, “Söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini” talep ederek duruşmayı erteledi.
(İHA)