Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nca alınan olağanüstü hal (OHAL) kararına ilişkin, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi, bugüne kadar aldığımız tedbirlerin haklılığını teyit ettiği gibi bu suç örgütünden ülkemizi tamamen kurtarma zorunluluğu ortaya çıkarmıştır." ifadelerini kullandı.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı asker kıyafeti giymiş silahlı teröristleri aracılığıyla bir alçak darbe girişimine kalkışıldığını bildirdi.

Aziz milletin demokrasiye sahip çıkan destansı duruşu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlam iradesi ile hükümetin demokrasiye sahip çıkmadaki tereddütsüz kararlılığı sayesinde darbe girişiminde bulunan bu ihanet çetesinin kısa zamanda püskürtüldüğünü ifade eden Yıldırım, darbecilerin müstahak oldukları cezalara çarptırılmak üzere adalete teslim edildiğini vurguladı.

Yıldırım, açıklamasına şöyle devam etti:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi, bugüne kadar aldığımız tedbirlerin haklılığını teyit ettiği gibi bu suç örgütünden ülkemizi tamamen kurtarma zorunluluğu ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulumuz üç ay süreliğine 'olağanüstü hal' kararı almıştır. Öncelikle darbeciler karşısında asil bir direniş sergileyen saygıdeğer vatandaşlarımızın şunu iyi bilmelerini isteriz ki alınan üç aylık olağanüstü hal kararı, vatandaşlarımızın gündelik hayatlarını asla olumsuz etkileyecek bir karar değildir.

Bu süreçte, hayatın olağan akışını negatif yönde aksatacak hiçbir uygulamaya gidilmeyecek, darbe girişiminin yol açtığı kayıplar ve zararlar telafi edilecek, ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliği ile ilgili kaygılar bertaraf edilecek, yönetimde ahenk sağlanacak, gerekli düzenlemeler daha hızlı yapılacak ve hukuka aykırı kısıtlayıcı hiçbir düzenlemeye gidilmeyecektir. Devlet ve milletimizin bekası ve huzuru için zorunlu olarak aldığımız bu kritik karar, bizatihi devlet düzeninin hukuk içinde işleyişine taalluk eden bir karardır."

OHAL sürecinde yapılacak bütün düzenlemelerin daha hızlı ve süratli olmak üzere TBMM'ye sunulacağına dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, devletimizin kalbine, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'ye ve milletimize silah çeken bu ihanet şebekesini bertaraf etmeye kararlıkla devam ederken bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk düzeni, demokrasi ve ekonomik istikrar ile kamu düzenimizin korunması için azami özen göstereceğimizden bütün vatandaşlarımız emin olsunlar." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin bütün üretici unsurlarını, bu süreçte daha çok üretime davet eden Yıldırım, demokrasi ve istikrara sahip çıkan bütün vatandaşlara, medyaya, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerine bir kez daha şükranlarını iletti.