BARTIN/TRABZON (AA) - SELİM BOSTANCI/TUNCAY BEKAR - Bartın'da cezaevinde kalan hükümlüler ile Trabzon'da denetimli serbestlik uygulamasından yararlananlar, yarıyıl tatilinde okulların boya, badana, onarım ve temizlik işlerini yaparak eğitime katkı sağlıyor.

Bartın Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Dolunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karıştıkları çeşitli suçlar nedeniyle hapis cezası alan ve açık hapishanelerde cezasını çekenlerin ilgili yönetmelik kapsamında okulların boya, onarım ve tadilat işlerini yaptıklarını söyledi.

Hükümlülerin, okulların yanı sıra Adalet Bakanlığı İşyurtları Daire Başkanlığı tarafından belirlenen gündelik ücretle haftanın 5 günü devlet hastanesinde boya ve tadilat, Bartın Adliyesinde de kantin ve çay ocağında çalışarak cezalarını tamamladıklarını, bu sayede kamuya yararlı olduklarını ifade eden Dolunay, "Açık cezaevinde kalan 100 hükümlüden “inşaat ve onarım iş kolu” olarak belirlenen 30 kişilik ekibimiz boya, badana ve tadilat işlerinde çalışarak kamuya hizmet vermektedir" şeklinde konuştu. 

Dolunay, şöyle devam etti:

"İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile cezaevi müdürlüğümüz arasında yapılan protokol kapsamında yarıyıl tatilinde ilimizdeki okulların, boya, badana, onarım ve tadilat işleri, açık cezaevindeki hükümlülerimizce yapılmaktadır. Oluşturduğumuz ekipler, infaz koruma memurlarımızın koordinesinde kamu kurumlarının ve okulların boya ve tadilat hizmetlerini yerine getiriyor. Buralarda çalışan her hükümlümüz, ailelerinin de yararlanabildiği Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına dahil sigortalı yapılıyor. Günlük yevmiyenin yanı sıra döner sermayeden kar payı da alan hükümlüler, kendi ve aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Çalışmalar, yaz aylarında diğer okullarda da devam edecektir.

Buradaki iş, aynı işin dışarıdaki müteahhide yaptırılmasıyla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 60’lık kamu yararı söz konusu. Yani hükümlülerimiz, bu işi üçte biri fiyatına yapıyor. Bu sayede kamu yararına imkan sağlayan hükümlülerimiz, hem cezalarını çekmiş hem de mesleği öğrenerek yararlı bireyler olarak topluma dönmüş oluyor."

Bartın Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü Mustafa Dilek de hükümlülerin 10 gündür okullarının sınıf ve koridorlarında hummalı çalıştığını, kısa zamanda ortaya koydukları hizmetin oldukça kaliteli olduğunu dile getirdi.

- Denetimli serbestlik uygulaması

Trabzon Denetimli Serbestlik Müdürü Ahmet İpsuz da karıştıkları suçlar yüzünden kısa süreli hapis cezası alanların, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun" gereğince denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak, kamu yararına ücretsiz çalışıp cezalarını çekebildiğini söyledi.

Hükümlülerden 4 çalışma grubu oluşturduklarını belirten İpsuz, "Uygulamayla hükümlüler, aldıkları cezaya göre günde 2 ile 8 saat çalışıyor, cezaevine girmemiş oluyor. Boyacılık yapıyorsa bunu dışarıda da yapabiliyor, ailesinin ihtiyacını karşılıyor, cezasını da sosyalleşerek toplum içinde çekiyor. Devlet açısından baktığınızda devlet, çeşitli kamu kurumlarda para ile yaptıracağı işleri hükümlülere ücretsiz yaptırabiliyor. Cezaevindeki hükümlülerin ekonomik yükünü azaltıyor" diye konuştu.

- Okul müdürleri memnun

Hükümlülerce boyanan Ortahisar Ata Ortaokulunun Müdürü Kemal Yazıcı da uygulamadan memnun olduklarını ifade ederek, uygulamayla 450 öğrencisi bulunan okullarının boya ve badana işlerinin ücretsiz yapıldığını anlattı.

Yazıcı, boyanmadan önce okullarının fiziki koşullarının kötü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Okulumuzun boyamasını, tadilatını yapmayı düşünüyorduk. Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz boya malzemesini verdi. Boya işçiliğini nasıl yapacağımızı düşünürken, Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğünden görevliler geldi. 'Okulunuzu boyayalım' teklifinde bulundular, biz de mutlu olduk. Hükümlüler, yazın yapmayı planladığımız boya işlerini ara tatilde yapıp bize teslim etti. Okulda 20 sınıf var. Hepsi boyandı, bütün kapılar, koridorlar, istediğimiz bütün noktalar boyandı. İşin gerçeği işçilik ve malzeme masrafımız olmadı, sıfır liraya okulumuz komple boyandı."

- "Bizim de çorbada tuzumuz olsun' diye bu işi yapıyoruz"

Hükümlülerden Muhammet Ali Sağlam da trafikte yol verme meselesi yüzünden karıştığı kavga sebebiyle mahkemece para cezasına çarptırıldığını ancak ödemediği için kamu yararına çalışarak cezasını çektiğini dile getirdi.

Hapis yatmak yerine kamu yararına çalışmayı tercih ettiğini vurgulayan Sağlam, "Hem devlete yük olacaktım hem maddi manevi kayba uğrayacaktım hem de kimseye faydam olmayacaktı. Bu şekilde mesleğimi icra ediyorum, akşam eve gidiyorum, sivil hayatıma devam ediyorum ve devlete yük olmuyorum" ifadesini kullandı.

"Okulda boya, bazı kırık-dökük tamir işlerini yaptık" diyen Sağlam, "A'dan Z'ye okulu elimizden geldiğince güzel hale getirmeye çalıştık. Böylece eğitime de katkı sağlıyoruz. Yaptığımız işin karşılığı cezamızın kat kat üzerindedir ama biz bunu ceza olarak görmüyoruz, 'bizim de çorbada tuzumuz olsun' diye bu işi yapıyoruz. İşin aslını bilmeden insanları 'cezalandırılmış' diyerek, suçlu ilan edip kötü gözle bakmak yanlış" değerlendirmesinde bulundu.