ARTVİN (AA) - Artvin'de yıldırım çarpması sonucu yaşamını yitiren çoban Ahmet Turan'ın ailesine, devlet ve vatandaş işbirliğiyle başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde ev yaptırılacak.

Merkeze bağlı Ortaköy köyünün yaklaşık bin 400 rakımlı Duganala mezrasında çobanlık yapan 38 yaşındaki Ahmet Turan'ın üzerine, 5 Ağustos 2016'da küçükbaş hayvanlarını otlattığı sırada aniden başlayan yağmur sonrası yıldırım isabet etti. Köydeki vatandaşların ilk müdahalede bulunmak istediği Turan, olay yerinde hayatını kaybetti.

Turan'ın vefatının ardından 5 çocuğu ve kayınvalidesiyle yalnız kalan ve maddi durumu iyi olmayan eşi Emine Turan'a köy sakinleri sahip çıktı. Acılı aileyi sıcak bir yuvaya kavuşturmak isteyen köylüler, bu amaçla Emine Turan adına Ziraat Bankası Artvin Şubesi'nde yardım hesabı açtırdı.

Ortaköy köyü muhtarı Kutsal Dalkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün sevilen simalarından obanın ölümüne köy halkı olarak çok üzüldüklerini dile getirdi.

Turan'ın, ailesinin geçimini çobanlık yaparak sağladığını anlatan Dalkılıç, "Köyümüzde çok sevilen bir kişiydi. Etrafına neşe saçan, sağlam bir karaktere sahipti. Maalesef yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Eşi ve 5 çocuğu yetim kaldı." dedi.

Dalkılıç, maddi durumu iyi olmayan ailenin yıllardır babadan kalma eski, adeta harabe bir evde yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek, muhtarlık olarak aile için ev yaptırabilmek amacıyla bankada hesap açtırıp yardım kampanyası başlattıklarını, tüm Artvinlileri kampanyaya destek olmaya çağırdıklarını ifade etti.

Çobanın aynı zamanda köy düğünlerinde zurna çalarak ailesinin geçimine katkı sağladığını dile getiren Dalkılıç, şunları kaydetti:

"Köyümüzdeki bütün düğünlerde saatlerce zurna çalarak insanları eğlendirirdi. Düğün sahipleri çobana bahşiş verirdi. Hem hayvancılık hem de zurna çalarak hayatını idame ettiriyordu. Çobanın ani ölümünün ardından aileler köydeki bütün kır düğünlerini iptal ederek, kapalı ortamlarda, çalgısız ve oyunsuz şekilde evlerde nikah törenleri yapmaya başladı. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun."

Çobanın eşi Emine Turan ise çok sevdiği eşinin ani ölümünün derin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Eşi ve çocuklarıyla mutlu bir hayat sürdürdüklerini belirten Turan, "Maalesef ölüm bizleri ayırdı. Kayınvalidem ve 5 çocuğumla yıkılmak üzere olan eski bir evde yaşıyoruz. Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Eşimin ölümünün ardından başta devletimiz olmak üzere herkes bize sahip çıkıyor." diye konuştu.

Turan, çocuklarının en küçüğünün bir, en büyüğünün ise 13 yaşında olduğunu kaydederek, "Dördü okula gidiyor. Çocuklarımın hepsi okumayı çok seviyor ve çok başarılılar. Amacım devletimizin desteğiyle çocuklarımı okutup iyi birey olarak topluma kazandırmak, bir iş sahibi yapmak. Devlet büyüklerimizden tek isteğim başımızı sokabileceğimiz bir ev. Sıcak bir yuvada eşimin bana emaneti çocuklarımı büyütmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

- Vali Doğanay'dan ev sözü

Aileyi ziyaret ederek taziyelerini ileten Artvin Valisi Ömer Doğanay ise devlet olarak her zaman maddi durumu iyi olmayan ve mağdur vatandaşların yanında olduklarını vurguladı.

Çobanın köyünde çok sevilen, çalışkan ve dürüst birisi olduğunu öğrendiğini anlatan Vali Doğanay, "Çobanın eşi, annesi ve 5 çocuğu yıkılmak üzere olan yayla evinde hayata tutunmaya çalışıyor. Köy halkı bir yardım kampanyası başlatmış. Çok güzel dayanışma örneği. Bu durumdan etkilendim. Devlet olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarıyla ailenin barınabileceği güzel bir ev yaptıracağız. İlgili müdürlerime gereken talimatı verdim. Gerekli olan çalışmaları yapıp kısa sürede ev inşaatına başlayacağız." dedi.

Vali Doğanay, taşımalı eğitim kapsamında eğitim gören çocukların yayladaki evlerine yolun belirli mesafesini yürüyerek geldiğini öğrendiğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Çobanımızın 4 çocuğu taşımalı eğitim kapsamında okul servisi aracıyla her gün 13. kilometrelik yolu katedip köydeki okullarına ulaşıyor. Yolun yaklaşık 3 kilometrelik kısmının bozuk olmasından dolayı çocuklarımızın evlerine ulaşımı yaya olarak sağladıklarını öğrendim. İlgili kurum müdürlerime söz konusu yolun ulaşıma elverişli hale getirilip çocukların mağduriyetinin giderilmesi talimatını verdim. Çocuklarımızın hepsi derslerinde çok başarılı olduğunu öğrendim. Devlet olarak çocuklarımıza, eğitim ve öğrenimleri başta olmak üzere her türlü maddi ve manevi desteği vereceğiz."