SAMSUN (AA) - Samsun ve ilçelerinde, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" sloganıyla İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi.

Kavak Soğuksu Mahallesi Öner Caddesi'nde İlçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri işbirliğinde yapılan uygulamada, sürücülere trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması kapsamında bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Kaymakam Recep Koşal, İlçe Jandarma Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş İsmail Karaköse ve İlçe Emniyet Müdür Vekili Seyfettin Güveli'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Koşal, araç sürücülerine yaya geçitlerinde önceliğin yayalara ait olduğuna dair bilgilendirmede bulunup broşürler dağıtarak, cezai duruma düşmemeleri için trafik kurallarına uymalarını istedi.

- Vezirköprü

Vezirköprü 24. Jandarma Trafik Tim Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği ekiplerince yürütülen kampanya kapsamında okul servis sürücülerine eğitim verildi.

Eğitimde okul servis araçlarında aranan şartlar, taşıma yüklenicisinin yükümlülükleri ve yaya önceliği konuları anlatıldı.

Eğitimin ardından "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" kampanyası kapsamında Kaymakam Kudret Kurnaz, Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ve beraberindekiler, Zeki Cevher İlkokulu önündeki yaya geçidinde etkinlik düzenledi.

Öğrenciler, ellerindeki yaya önceliği pankartlarıyla sürücüleri uyarırken, protokol üyeleri de öğrencilere eşlik etti.

İlçe Emniyet Müdürü Serhat Koray Yağcı, Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle kavşak giriş ve çıkışları, yaya ve okul geçitlerinde yayalara öncelik tanındığını anlattı.

Trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayanın yaşamını yitirdiğini belirten Yağcı, "Bu da mevzuata getirilen yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın artırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılmasını çok önemli hale getirmektedir." dedi.

Yağcı, kampanya kapsamında ilçede 5 noktada 28 personelle çalışma yaptıklarını kaydetti.

- Havza

Havza Emniyet Müdürlüğü tarafından, "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" kampanyası kapsamında uygulama yapıldı.

İlçe merkezinde 23 polis memurunun katılımıyla 5 noktada yapılan uygulamada 166 araç sürücüsü ve 208 yayaya bilgilendirme yapılarak broşür verildi.

Uygulamada, yeni yasal düzenlemeyle yayalara yol vermeyen sürücülere 488 lira para cezası kesileceğini konusunda sürücüler uyarıldı.