CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başbakan Erdoğan’ın talimatla belli operasyonları başlatmasını doğru bulmuyoruz. Kin üzerinden adalet bulunamaz. Kin eksenli adalet görülemez. İntikam güdüsü ile adalet bulunamaz” dedi.
Bir dizi ziyaret için Isparta’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Emniyet mensuplarına yapılan operasyonla ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Ergenekon, Balyoz daha çok isim var ama. Ay Işığı. Bu tür operasyonlar başladığında sabaha karşı evler basıldı, insanlar götürüldü. Şu tepkiyi verdik. Bu doğru değil. İnsanlar evrensel hukuktan kaynaklanan hakları vardır. Eğer bir insanın ifadesini almak isterseniz, savcıya söylersiniz, emniyet gelir gider ifadesini verir. Tutuklanmasını gerektiren bir durum varsa gerekli dokümanlarla mahkemeye götürürsünüz. Tavrımız bugünde aynıdır. Biz sabaha karşı eşinin çocuğunun önünde polislerin gözaltına alınması ellerine kiminin önden kiminin arkadan kelepçe takılmasını onların sorgulanmak üzere bir yerlere götürülmelerini insan hakları açısından doğru bulmuyorum. Dikkat ederseniz CHP olarak biz düşüncesi ve görüşü ne olursa olsun insan hakları çerçevesinde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bazısı bize şunu söyler. Efendim onlar yaptılar bunlarda yapsınlar. Biz buna karşıyız. Orada da hata vardı, burada da hata var. Biz doğrulardan yana insana haklarından yanayız. Biz sabahın köründe evlerimizin basılmasını istemeyiz. Çoluk çocuğumuzun yataktan kalmasını istemeyiz. Eğer bir demokraside de bunlar yapılıyorsa o demokrasi yapay demokrasidir. Tutarlı sağlıklı bir demokrasi değildir. Biz bu düşüncemizi söyledik. Yapılan operasyonlar 17 ve 25 Aralık operasyonunu kapatmaya yönelik veya onlardan intikam almaya yönelik operasyonsa bu zaten tümüyle yanlıştır. Hangi demokraside yolsuzluk yapandan hesap sorulmuştur. Yolsuzluk yapanları yakalayanlardan hesap sorulmuştur. Tam tersine siyasilerin demokrasilerde hesap vere yükümlülükleri vardır. Hem yolsuzluk yapacaksın, açığa çıkacak. Yolsuzluğu açığa çıkaranlardan intikam alacak ve devletin gücünü kullanacaksın. Bunu doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz. Bizim dünya görüşümüz bellidir” dedi.
Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Başbakan Erdoğan’ın talimatla belli operasyonları başlatmasını doğru bulmuyoruz. Kin üzerinden adalet bulunamaz. Kin eksenli adalet görülemez. İntikam güdüsü ile adalet bulunamaz. Yolsuzluk yaptın ortaya çıkardılar. Görevleri bu. Yapmasalar suç işlerlerdi. Bu tür operasyonları doğru bulmuyoruz. Varsa bir şey savcı harekete geçer, ifadesi alınır. Ciddi deliller mahkemeye gönderilir. Tutuklanır. Bizde neyin ne olduğunu görürüz. Kin üzerinden intikam alma düşüncesi ile devlet harekete geçirilmez. Çocukların önünde kelepçeleyeceksiniz. O çocuklar devlete saygı duymazlar. Böyle devlet olmaz.”
(İHA)