ORDU (AA) - Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği "Bal Festivali" başladı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda iki gün sürecek "Bal Festivali"nin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Halil Karbuz, İl Emniyet Müdürü Suat Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bal üreticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak akredite laboratuvar sayesinde baldaki sahteciliğin önleneceğini ifade ederek, "Bal son derece önemli bir ürün. Beslenmesi için Allah’ın insanlara en büyük lütfu. Bal’ın besleyici olması, şifalı olması, insan için gerekli olan birçok vitamin ve minerali barındırması, bakımından son derece önemli bir gıda ürünü." dedi.

- Akrediye laboratuvar ihtiyacı

"Bundan dolayı herkes bala çok önem verir" diyen Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Fakat ödediğimiz para karşılığında gerçek balı alıyor muyuz? İnşallah bu tereddüt sona erecek. Ordu'da kurulan Arıcılık Enstitüsü ile akredite laboratuvarda ballar tahlil edilecek, arı ürünleri ile birlikte ve bu uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarda 'test edilmiştir', 'onaylanmıştır' damgasını gördüğü zaman tüketici güvenle alacak. Dolayısıyla merdiven altı sahte bal üreten kişiler ile gerçek bu işi yapan kişiler ayrılmış olacak.

Zahmet çekip hatta terör bölgelerinde bal üretimi yapan arıcılarımız haksız rekabet ile karşı karşıya kalmamış olacaklar. Son dönemde polen ve arı sütü de gündeme geldi. Bir de propolis denen bir madde var. Hastalık ve zararlılara karşı mikrop bakteri gibi şeylere karşı kendisini korumaya alıyormuş, virüse bile etkili bir madde. Arı iğnesi ve zehiri meğersem şifaymış kilosu milyonlarca liraya gelecek şekilde üretip değerlendiriyorlar. Kurulacak olan laboratuvar ile bunlar üretileceği gibi içine konacak makine ve materyaller ile buradaki arıcılarımız bizzat kendileri de üretim yapabilecekler, fabrikadan kendileri de faydalanacak. Pazarlanabilecek testi yapılmış materyaller elde edecekler."

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da, Ordu'nun en önemli ürünlerini her zaman desteklediklerini ifade ederek, "Arım, balım, peteğim adı altında Arıcılık Enstitüsü bünyesinde Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en güzel laboratuvarını, en sağlıklı, en modern laboratuvarını yaptık. Yıl sonu itibariyle inşallah hizmete girmiş olacak. Bu laboratuvar hizmete girdiğinde, bu laboratuvarın etiketini alan bal, Türkiye'yi bırakın dünyanın her noktasında gönül rahatlığıyla satılabilme imkanına kavuşmuş olacak." şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, konuşmasına söyle devam etti:

"Bu laboratuvar sadece Türkiye’de Ordu’da var. Neden sadece Ordu’da biliyor musunuz? Çünkü, Ordu, Türkiye’nin en fazla bal üreten ili olduğu için. Dünyada bal üretiminde Çin birinci, Türkiye ise ikinci durumda. Türkiye'de ise Ordu birinci durumdadır. Ordu ili olarak dünya bal üretiminin yüzde birini karşılıyoruz. Dolayısıyla bizim sahip çıkmamız gereken bir ürün. Peki şimdiye kadar hiç sahip çıkılmış mı? Çıkılmaya teşebbüs edilmiş ama küçük mahiyette olmuş. Büyük organizasyonlar olamamış. Geçtiğimiz hafta biz bu mahiyette festivalimizi kivide de yaptık. Aynı durum kivi için de geçerli, bal içinde geçerli. Zaten üç tane stratejik ürünümüz var. Fındık bir, bal iki, kivi üç. Bunlar bizim milli değerimiz. Bu milli değerlerimizi sahiplenmek, korumak, geliştirme ve o patenti ruhsatlandırıp laboratuvar tescili ile birlikte çıkardığımız takdirde inanıyorum ki Ordu’muz bu alanda da kendisini hem Türkiye’de hem de dünyada hissettirecektir. Burada üreticilerimiz var. Bu üreticilerimizin yanı sıra bugün biz burada Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arıcılık Araştırma Enstitüsü marifetiyle Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz himayelerinde 20 tane bayan bal üreticimize 500 tane kovanı ücretsiz bir şekilde vereceğiz. Peki bu kovanlardan ne üretilecek? Arı sütü üretilecek. Kilogramı kaç lira olacak? 7 ile 10 bin lira arasında olacak. Düşünebiliyor musunuz memlekete katılan katma değeri. Bizim inşallah bal, kivi ve fındığa olan desteğimiz her zaman sürecek.

Konuşmaların ardından, "Kadın Arıcılara Kovan Desteği ve Arı Sütü Üretimi" projesi kapsamında düzenlenen eğitim programına katılan Altınordu, Ulubey ve Gülyalı ilçelerindeki 20 kadın üreticiye sertifikaları verildi.

Festival yarın sona erecek.