“PANDEMİ SÜRECİNDE HİZMET VEREN TÜM GIDA SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

TTSO’nun perakende ve toptan gıda sektörü temsilcilerinin yer aldığı 11. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdülkerim Bıyıklı, pandemi sürecinden kaynaklanan zor günlerden her sektör gibi gıda sektörünün de geçtiğini belirterek, “Bu süreçte fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu salgında sağlık çalışanları kadar kasiyerinden raf elemanına, sevkiyattan pazarlama elemanına, reyoncusundan işverenine kadar tüm gıda sektörü emekçileri de sürecin önemini kavrayıp bu zor zamanda halkımıza hizmet etmişlerdir. Bu süreçte hizmet veren tüm gıda sektörü çalışanlarına da teşekkür ediyorum” dedi. Bıyıklı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım, gıda üretimi, gıda hijyeni, lojistik, depolama, toptan ve perakende satış sektörünün ne kadar önem arz ettiği salgın sürecinde bir kez daha anlaşıldı. Trabzon’da 200’e yakın toptan, yarı toptan, distribütörle; 280’e yakın marka ürünle, yüksek kapasitede istihdam, araç ve ciro ile şehrimize, vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Her sektör gibi bizim de önemli sorunlarımız var. Herkes her gün mutlaka bir ihtiyacını görmek için uğradığı gıda işletmelerinde, kalite, fiyat, hijyen, güleryüz ve güvenirlik ararken, gıdacılar her şartta ön koşulsuz vatandaşın ihtiyacını karşılarken, kendi sorunlarının ötelenmesi çalışma azmini kırmaktadır. Her geçen gün ulusal toptan ve perakende zincir mağazaların ilimize gelmesi bizim rekabet gücümüzü giderek zayıflatmakta, azmimizi etkilemekte, gelecekle ilgili planlarımızı sekteye uğratmaktadır.”

“GIDA TOPTANCILAR SİTESİNİ BEKLİYORUZ”

TTSO Meclis Üyesi Abdülkerim Bıyıklı, yerel siyasetin sektöre vadettiği projelerin halen gündeme gelmediğini ve beklentilerin karşılanmadığını da belirterek, “Pazarkapı Mahallesi eski hal içinde bulunan 40’a yakın üyemizin dükkânları yıkılıp yeni yapılacak olan Kadınlar Pazarı projesinde 15 – 22 metrekare arasında dükkânlara mecbur bırakılmışlardır. Bu yetersiz alanlarda toptan gıda satışı yapma imkânları kalmamıştır. Bununla birlikte mahalle aralarında, site ve cami altlarında, otoparkı ve hiçbir güvenliği olmayan mekânlarda hizmet vermeye devam eden sektörümüz vaadedilen ama hala gerçekleşmeyen Gıda Toptancılar Sitesini mutlaka beklemektedir. Rize’de, Ordu’da, Samsun’da ilk gıda siteleri artık atıl hale gelip ikincisine başlanmışken, biz halen gıda sitesiyle ilgili bir proje ortaya koymuş değiliz. Gıda sektöründe pazar oluşmuyor. Bu da bu dağınıklıktan kaynaklanıyor. Pazarın oluşmaması, kar marjının, hizmet kalitesinin ve istihdamın düşmesine, merdiven altı ve kayıt dışının artmasına, işletme giderlerinin yükselmesine sebep olmaktadır. Oysa ki Gıda Toptancılar Sitesi ile ortaya çıkacak güç birliği haklı rekabeti, araya sızan kötü niyetlilerin oto kontrolünü, fiyat istikrarı ve takibini, çevre illere ve bölgelere hakimiyeti ve belki gıda ihracatında bir üs olma kolaylığını bize sağlayacaktır.”