ORDU (AA) -  Her yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden Ordu'ya fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçi sayısının bu yıl 15 bine ulaştığı bildirildi.

Kentte fındık hasat döneminin 1 Ağustos'ta başlamasının ardından çeşitli illerden Ordu'ya gelen tarım işçileri kendileri için hazırlanan geçici konaklama alanlarını doldurdu. 

Altınordu ilçesindeki Uzunisa, Perşembe ilçesindeki Efirli ve Fatsa ile Ünye'de konaklama alanlarını tamamen dolduran tarım işçilerinin aileleriyle birlikte sayılarının 15 bini bulduğu belirtildi. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin 10 bin fındık işçisinin gelmesini beklediklerini ancak beklentilerinden daha fazla işçinin bölgeye geldiğini, fındığın bu yıl bol olduğunu duyan geçici mevsimlik işçilerinin adeta Ordu'ya akın ettiğini söyledi. 

Türkiye'de en çok fındığın üretildiği Ordu'da geçici mevsimlik işçi sayısının 15 bini bulduğunu aktaran Cörüt, "Ordu Valiliği tarafından hazırlanan konaklama alanları tamamen dolmuş durumda. Bu alanlarda yer kalmadı. Binlerce işçi dere kenarlarında ve karayolu kenarlarına çadır kurmak zorunda kaldı" diye konuştu. 

Yöreye gelen işçilerin hepsinin iş bulma imkanı bulmasının zor olduğunu vurgulayan Cörüt, "İşçiler büyük bir umutla fındık toplamak ve karşılığında para kazanmak için Ordu'ya akın akın geldi. Halen de gelmeye devam ediyor. Özellikle yüksek rakımlı kesimlerde halen hasada başlanmadı. Bu nedenle sayının ilerleyen günlerde daha da artmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

Ordu'ya tarım işçisinin daha fazla gelmemesi çağrısında da bulunan Cörüt, "Konaklama alanları doldu. Bundan sonra gelecek işçiler mağdur olur. Bu nedenle kendilerine 'gelmesin' çağrısı yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

- "Bu kadarını bizde beklemiyorduk"

Öte yandan, Ordu'dan 10 bin fındık işçisine ihtiyaç olduğunu daha önceki açıklamalarında belirttiklerini söyleyen Cörüt, "Ancak sayının 10 bini geçerek 15 bini bulmasını bizde beklemiyorduk. Son yıllarda bu rakama ulaşmamıştı. Bu yıl işçi sayılarının bu kadar artmasının tek sebebi fındığın bol olması. Özellikle bazı kurumların açıkladığı rekolte tahminlerinin ardından bu sayı daha da arttı. Açıkçası bu kadarını bizde beklemiyorduk" ifadelerini kullandı.

Cörüt, konaklama alanlarında kalan işçilerin temel ihtiyaçlarının karşılandığı, hiçbir işçinin mağdur olmaması için ilgili kurumların elinden geleni yaptığını sözlerine ekledi.