ORDU (AA) - Ordu’da 2016 ürünü yaş fındık bahçelerden toplanarak yol kenarlarında gurbetçilere satılmaya başlandı.

Kentte fındık hasat dönemine kısa bir süre kala bazı üreticiler bahçelerinden topladıkları yaş fındıkları kilogramı 10 liradan yol kenarlarında satmaya başladı.

Karadeniz Sahil Yolu'nda seyreden araçlara Kırlı mevkiinde yaş fındık satmak isteyen üreticiler yol kenarlarına tezgah açılırken tezgahlardan genellikle gurbetçiler alışveriş yapıyor.

Fındık satıcısı Yaşar Çarkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yol kenarına açtığı tezgahta uzun yıllardan beri yaş fındık satarak geçimine katkı sağladığını söyledi.

Havanın soğuk gitmesi nedeniyle fındığın geçen senelere oranla az olduğunu ifade eden Çarkçı, "Geçtiğimiz yıl 3 ton fındık hasat ettim. Yalnız havalar fındığın olgunlaşma döneminde soğuk gitti ve bahçemizde verim düştü. Bu yıl en fazla ‘bir ton fındık hasat ederim’ diye düşünüyorum. Ben de yıllardır ticaret yapan bir insan olarak, herkesten önce yaş fındığın satışına başladım. Yeni mahsül fındığın kilosunu 12 liradan satıyorum. Bu fiyat pazarlıkla 10 liraya kadar düşebiliyor.” dedi.

Yeşil fındığı genellikle gurbetçilerin tercih ettiğini belirten Çarkçı, şöyle konuştu:

"Yeşil fındığın alıcısı her zaman çok oluyor. İnsanlar 'sütlü' diye tabir ettikleri şekilde fındık istiyorlar. Kuru fındığı her yerde buluyorlar. İzmir, İstanbul ve Ankara'da yaşayan ve memleketinde fındık üretimi olmayan şehirlerin insanları yaş fındığı daha çok talep ediyorlar. Ayrıca geçen yıla ait yağlı kuru fındığın kilosunu ise 15 liradan satıyorum."

Giresun’dan Amasya’ya gittiğini kaydeden Yusuf Acar ise fındık fiyatının yüksek olduğunu savundu.

40 liraya 2 buçuk kilo fındık aldığını anlatan Acar, "Karadenizli olmamdan dolayı fındığı çok seviyoruz. Tatil amacıyla memleketime gelmiştim. Geri dönüş yolunda ise fındık satan kişileri görerek durdum. Fındık fiyatları alıcı açısından bakıldığında çok yüksek. Fındıkta besin ve kalori oranı çok yüksek olduğu için mecburen tüketiyoruz." diye konuştu.