ORDU (AA) - Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklenen "Ordu İli Polen Üretimini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında 150 Ordulu arıcıya 10’ar adet polen toplama tuzağı dağıtıldı.

150 arıcıya polen toplama tuzağı dağıtımı için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda tören gerçekleştirildi.

Polen toplama tuzağı dağıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, "İlimiz, arıcılık ve bal üretiminde Türkiye'de en önde gelen illerden biridir. Türkiye'de, yaklaşık 17 bin ton bal üretimi ile birinci sıradayız." dedi.

Valilik olarak, arıcıların kazançlarının artırılması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Vali Yavuz, "Arıcılık denince akla sadece bal geliyor. Arıcılıkta, en önemli ürünlerinden bir tanesi bal. Ama balın dışında, polen, propolis ve arı sütü gibi başka yan ürünler de var. Dolayısıyla bunların da teşvik edilmesi, üreticimizin kazancının artırılması, valiliğimizin hedefleri arasında bulunuyor." diye konuştu.

Ordu'da ‘Arım, Balım, Peteğim Projesi’ yaklaşık 10 milyon avro bedelle yeni tesislerin kazandırıldığını anımsatan Vali Yavuz, "Tesisimizi kurmuş ve şirketimizi faal hale getirmiş bulunuyoruz. Bu tesiste markalaşan balımızın daha fazla değer ve bir fiyata satılacağını, böylelikle de arıcılarımızın kazançlarının daha da artacağını ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Kurulan tesiste baldaki tüm kalıntı ve katkı maddelerini tespit etme imkanı bulanacağını da vurgulayan Yavuz, "Avrupa'nın hatta belki dünyanın en önemli laboratuvarlarını da kurmuş olduk. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, yılda iki milyon liralık desteği ile size herhangi bir yansıması olmadan tahlilleri yapabileceğiz." açıklamasında bulundu.

Arıcılık sektörüne yeni arıcılar kazandırmak için eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiklerini dile getiren Vali Yavuz, şöyle konuştu:

"Arıcılık sektörüne yeni arıcılar kazandırmak için 3 yılda 500 civarında arıcılık eğitimi yaptık. Bunun dışında koloni başı teşviklerimiz var. Tarım Bakanlığımız biliyorsunuz bu teşvikleri veriyor. Yaklaşık 5,5 milyon lira civarında bir destekleme yaptığımızı söyleyebilirim. 2016-2017 yılında genç çiftçi projesi kapsamında da 38 çiftçimize de 30’ar bin liralık hibe verdik."

Arıcılığın ne kadar zor bir meslek olduğunu yakinen bildiğini belirten Yavuz, "Arıcılık, çeşitli zorluklar ile yapılan bir iş. Dışarıdan bakınca arı bal yapar, insanlar yatar gibi görünür ama hiç öyle bir şey olmadığını ben biliyorum." dedi.

Konuşmanın ardından, Vali Seddar Yavuz tarafından 150 arıcıya 10'ar adet polen toplama tuzağı dağıtımı yapıldı.

Törene, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Nizamettin Açıkbaş ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi de katıldı.