ORDU (AA) - Ordu Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü İsa Kaymak, "İşte Anne" ve "İşe İlk Adım" projelerinin hayata geçirildiğini söyledi.

Kaymak, makamında düzenlediği basın toplantısında, İŞKUR'un yeni proje ve programlarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "100 Günlük Eylem Planı" kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzenleneceğini anlatan Kaymak, bu doğrultuda "İşte Anne Projesi"nin hayata geçirildiğini söyledi.

- Katılımcılar günlük 70 lira alacak

Söz konusu projeye ilişkin kadınların, mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına yönlendireceğini belirten Kaymak, "Projeden yararlanan kadınlarımıza kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 lira tutarında cep harçlığı ödenecektir. Ayrıca eğitim süresince katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri yine İŞKUR tarafından karşılanacaktır. İşte Anne Projesinden faydalanmak amacıyla 0-15 yaş arası çocuğu olan kadınlar başvuruda bulunabilir." dedi.

Kaymak, "İşe İlk Adım" projesi kapsamında ise üniversite mezunu 18-29 yaş aralığındaki gençlerin, 6 aya kadar olan işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim kazanmalarının sağlanacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu proje kapsamında işbaşı eğitim programı sonrasında istihdamları devam eden gençler için işverenlere 6 aya kadar net asgari ücretin yüzde 50'si tutarında destek verilmektedir. Bu süreden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi halinde net asgari ücretin yüzde 25'i tutarında ücret desteği bir yıl boyunca karşılanmaya devam edecektir. Böylece üniversite mezunu gençlerin 6 aya kadar sürecek işbaşı eğitim programından sonra en az 1,5 yıl daha istihdamda kalmaları sağlanmış olacaktır."

Kreş desteğine de değinen Kaymak, "Sanayi sektöründeki mesleklerde en az yüzde 50 istihdam garantili olarak düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 liraya kadar bakım desteğinin kurs ya da program süresince ödenmesi yapılacaktır." diye konuştu.