ORDU (AA) - Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, fındık hasadının başlamasıyla birlikte kan bağış oranının düştüğünü söyledi.

Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında ve fındık hasat zamanında kan bağış oranlarının düştüğünü belirterek, kan stoklarının tükenmemesi için vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.

Kan stoklarının yaz mevsiminde azaldığına dikkat çeken Dönmez, "Ordu’da fındık hasat sezonuna girilmesi ile şehir merkezlerindeki insan yoğunluğu azaldı. Şehirlerdeki insanlarımız köylere giderek fındığa başladı. Bu da kan bağışına olan talebin azalmasına neden oldu. Çünkü insan sirkülasyonu fazla olan ilçelerimizde kan bağışı da o denli fazla oluyor." dedi.

Temmuz sonu ve Ağustos başı itibariyle düşen kan bağış stokunu arttırmak için vatandaşları kan bağışlamaya davet eden Dönmez, şunları kaydetti:

"Hastanelerimizden gelen kan ürünü ihtiyaçlarını karşılamakta zorluklar yaşanmaması için, ayrıca yaşadığımız sel, terör, afet gibi olağanüstü durumla halihazırda kullanıma sunulabilmesi için özellikle Ağustos ayında yapılacak kan bağışı sayıları önemlidir. Ortalama kan bağış verimliliğimiz önceki aylarda 35-40’lar seviyesindeydi. Bu günlerde ise 14-15 düzeylerine inmiş bulunuyor. Kan bağışı azaldıkça kana olan ihtiyaç artıyor ve bizim stoklarımızın minimum seviyelere inmesi bizi endişelendiriyor. Vatandaşlarımızdan özellikle bu ay kan bağışlamalarını istiyoruz. Bu ay bin 400 ünite kan toplamayı hedefliyoruz."

Dönmez, 2016 yılında Temmuz ayı dahil 14 bin 271 ünite kan bağışı aldıklarını sözlerine ekledi.