ORDU (AA) - Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, 1 Ekim'de başlayan Mazot, Gübre ve Toprak Analizi ile Alan Bazlı Destekten faydalanmak için günlük bin çiftçinin müracaat ettiğini bildirdi.

Ziraat Odası Başkanı Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mazot, Gübre ve Toprak Analizi ile Alan Bazlı Destek başvurularının 1 Ekim'de başladığını anımsattı

Günlük bin çiftçinin destekten faydalanmak için kendilerine müracaat ettiğine dikkat çeken Kibar, Gübre ve Toprak Analizi Destek başvurularının 30 Haziran 2017, Alan Bazlı Destek başvurularının ise 31 Aralık 2016 tarihinde sona ereceğini söyledi.

Çiftçileri Mazot, Gübre ve Toprak Analizi ile Alan Bazlı Destekten faydalanmak başvuruda bulunmaya davet eden Kibar, "Çiftçilerimiz şu anda Gübre ve Mazot desteği başvurularını yaptırıyor. 2017 yılında da Alan Bazlı Destek ödemelerinin başlayacağının resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte çiftçilerimiz ek dilekçelerini bizlere sunuyor. Çiftçilerimiz iki başvuruyu aynı anda yapıyor ve bundan dolayı bir yoğunluk söz konusu. Fatsa ilçemizde kayıtlı 16 bin çiftçi var ve her gün bin çiftçi odamızda işlem yaptırıyor.” dedi.

Yoğunluk yaşanmaması için işlem bankolarını zemin kata indirdiklerini belirten Kibar, "Dosya başvuruları daha önce ziraat odamızın en üst katında bulunan bölümde yapılabiliyordu. Alan dar olduğu için çiftçilerimiz burada işlem yapmakta güçlük çekiyordu. Bu sorunu çözmek için çiftçilerin işlemlerini yapacağı bölümü odamızın zemin katına taşıdık. Şimdi çiftçilerimiz rahat bir şekilde başvurularını yapabiliyor. Üreticilerimiz buraya gelerek odaya kayıtlarını güncelleştiriyor." diye konuştu.

Alan Bazlı Destek ödemelerinin Nisan ayında yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Kibar, şunları kaydetti:

"2017 yılında çiftçilerimize dönüm başına gübre ve mazot desteği dönüm başına 10-11 lira arasında olacak. Alan Bazlı Destek ödemeleri ise geçtiğimiz yılki aynı ücret üzerinden yani dönüm başına 170 lira şeklinden yatacaktır. Geçtiğimiz yıl alan bazlı destek ödemeleri Haziran ayında yattı ama bu yıl Nisan ayında yatması için girişimlerde bulunacağız. Çünkü çiftçilerimiz Nisan ayında fındığına gübre atmak zorunda. O yüzden bu paraya bu dönemde ihtiyacı var."

Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi'nde çiftçilik yapan İbrahim Kılıç, 6 dönüm bahçesinin olduğunu ve destekten faydalanmak için başvuruda bulunduğunu dile getirdi.

Gölköy ilçesinde çiftçilik yapan Sıtkı Hacıvelioğlu ise, devletten aldıkları 3 bin lira destek parasıyla bahçelerine bakım yaptıklarını anlattı.