SAMSUN (AA) - Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Mehmet Kazak, Samsun'da son 2,5 yılda 11 bin kişinin organ bağışı kararı aldığını belirtti.

Kazak, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen Organ Bağışı Paneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi'ne Rize, Ordu, Giresun, Trabzon, Sinop, Tokat, Samsun ve Amasya'nın bağlı olduğunu bildirdi.

Merkezin bölgede son yıllarda takdir edilmesi gereken çalışmalara imza attığını dile getiren Kazak, "2013'te 27 olan donör sayımız 2014'te 41'e, 2015'te de 43'e çıktı. Bu bir ekip çalışmasının sonucu. Bizim işimizde ekip olmadan hiçbir şey olmaz." dedi.

Kamuoyunu organ ve doku bağışı konusunda bilinçlenmesi için birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Kazak, bağış faaliyetleri ve stant açılışlarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Kazak, şunları kaydetti:

"Samsun'da son 2,5 yılda 11 bin kişi organ bağışı kararı aldı. Bu çok ciddi bir rakam. Bu bağışları almak kolay olmuyor. İnsanlara birer birer anlatıyorsunuz. 11 bin kişinin her birine birer mesaj gidiyor. Binlerce kişiye broşürler dağıtıyoruz. Bu broşürler birçok eve gidiyor. Organ ve doku bağışının tartışılmasını, konuşulmasını istiyoruz. Bu konu çok bilinmezi olan bir konu. Yanlış bilinen birçok konu var. Yaptığımız eğitim, sempozyum, panel ve konferansların temel nedeni, neyin doğru olduğunu, asıl doğrunun ne olduğunu anlatabilmek."

Kazak, Türkiye'de organ bağışçı sayısı artmasına karşın, istenilen seviyenin henüz yakalanamadığına işaret ederek, "Çok fazla organ bekleyen insanımız var. Bekleme sırasında hayatını kaybeden pek çok insan bulunuyor. Bağış oranları çok düşük. Yüzde 22-23 seviyesinde. Türkiye genelinde 2014 yılında donör 407, beyin ölümü sayısı bin 810. 2015 yılında ise donör 479, beyin ölümü sayısı da bin 969." ifadelerini kullandı.

Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı 8 ilin koordinatörleri ile yoğun bakım çalışanlarının katıldığı panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmet Dilek ile Doç. Dr. Fatma Ülger de organ ve doku nakliyle beyin ölümü konularında sunum yaptı.