GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de organik bal üretiminin desteklenmesi amacıyla üreticilere organik kovan ve ilaç dağıtıldı.

Gümüşhane'de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında 10 çiftçiye 460 organik kovan, 22 çiftçiye de arıda parazit oluşumun önüne geçen 3 bin 520 adet organik varroa ilacı hibe edildi.

Müdürlük bahçesinde yapılan törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sağlanan 200 bin liralık destekle hayata geçirildiğini söyledi.

Gümüşhane'nin bir tarım kenti olduğuna dikkati çeken Birşen, "Bal üretiminde ülke olarak Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Ama bal üretimi bakımından kovan başı veriminde istediğimiz seviyede değiliz. Türkiye ortalaması kovan başı verim 16 kilogram, Gümüşhane'de 18 kilogram. Ama bu yeterli değil bizim için. Bunu daha da arttırmamız gerekiyor." diye konuştu.

-2017'de 10 ton bal üretildi

Birşen, Gümüşhane'de 528 kayıtlı arıcı bulunduğu bilgisini vererek, kentte bal üretimi yapan 40 bin civarında kovan tespit ettiklerini bildirdi.

Türkiye'de kimyasal ilacın ve gübrelerin en az satıldığı ilin Gümüşhane olduğunu savunan Birşen, şunları söyledi:

"Bu yıl ilimizde 10 ton organik bal üretimimiz gerçekleşmiştir. Bu da ilimize artı katma değer sağlamıştır. Gümüşhane doğallığıyla, organikliğiyle ön planda olan bir ilimiz. Türkiye'de kimyasal ilacın ve gübrelerin en az satıldığı il Gümüşhane diyebiliriz. Elimizde böyle bir fırsat varken o zaman bizim buradan kazanç elde etmemiz gerekir. Önümüzdeki yıllarda organik kovan ve üretici sayımız artarak devam edecek."

Birşen'in konuşmasının ardından üreticilere organik kovan ve varroa hastalığıyla mücadelede kullanılan organik ilaç dağıtımı yapıldı.