AMASYA (AA) - Amasya'da beyin kanaması sonucu kaldırıldığı Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan Havva Vanlı (58), Suluova ilçesine bağlı Seyfe köyünde defnedildi.

Organları ile 5 kişiye umut olan Vanlı için Seyfe Köyü Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Köy İmam Hatibi Halil İbrahim Akdemir’in kıldırdığı cenaze namazının ardından Havva Vanlı, köy mezarlığında toprağa verildi.

Vanlı’nın cenazesine katılarak eşi Süleyman (73) ile 5 aylık asker oğlu Fatih Vanlı’ya (20) taziyelerini sunan Kaymakam Hayatı Taşdan, organ bağışına muvafakat verdikleri için aileye teşekkür etti.

Dertlerine çare bekleyen 5 vatandaşın merhume Vanlı’nın sayesinde şifa bulacağını belirten Taşdan; “İki böbreği, karaciğeri ve korneaları gerekli doku testlerinin ardından nakil bekleyen vatandaşlarımıza gönderildi. Ailemizin vermiş olduğu bu değerli ve hayati karar diğer vatandaşlarımızın hayata tutunmaları için umut oldu. Hayatını kaybeden bir insandan 5 insan hayat bulacak. Bu durum aslında Allah’ın bir lütfu diye düşünüyorum. Dini yönden bunun sakıncalı olmadığının iyi anlatılması, teşvik edilmesi ve insanlarımızın da doğru anlaması lazım. Dolayısıyla organ bağışı nedeniyle başka organ bekleyen hastaların şifa bulması demek bir hayat ve bir ömür demektir" dedi.

Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Organ Bağış Şube Müdürü Mursel Yüksel de organ bağışının çok özverili ve fedakar bir davranış olduğunu belirterek, "Biir böbrek hastası haftada 3 defa diyalize giriyor ve her seansta günde 4 saat kalıyor. Bütün hayatı bundan ibaret. Ama bu böbrek nakliyle hayata ve sağlığına yeniden dönmüş olacak. Vanlı’nın ailesinin yaptığı bu bağışla Türkiye genelinde 28 bin organ bekleyen hastanın sadece 5’i şifalarına kavuştu. Çok güzel bir davranış. Bu farkındalığın ve bilincin artması lazım" diye konuştu.

Amasya bölgesinin Türkiye genelindeki bağış sıralamasında 41. sırada olduğunu ve Amasya’da 2014 yılında 373 bağış olduğunu söyleyen Yüksel, Amasya bölgesinde 100’den fazla organ nakli bekleyen hasta olduğunu kaydetti.

Kaymakam Taşdan, Yüksel ile İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Yusuf Avcı ve Emniyet Müdürü Murat Oflaz, cenazenin ardından Vanlı'nın ailesini ikametlerinde ziyaret ederek taziyelerini sundu.