ORDU (AA) - Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kaymaz, "İlimizin ve Karadeniz Bölgesi ekonomisinin itici gücü olan fındık, tekelci piyasanın insafına bırakılmayacak kadar önemli bir üründür." açıklamasında bulundu.

Kaymaz, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılı ürünün 468 bin ton olarak açıklandığını, 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamın oldukça altında kaldığını belirtti.

Geçen yıla göre yüzde 30 ila 50 arası bir düşüş öngörüldüğüne dikkat çeken Kaymaz, fındık rekoltesinde geçen yıla oranla 180 bin tonluk düşüşün olabileceğini ifade etti.

En büyük düşüşün önce Ordu'da, ardından Giresun'da yaşandığını anlatan Kaymaz, şunları kaydetti:

"Sezon başında kilogramı 14-15 lira seviyelerinde olan fındık fiyatının, sezonun son günleri yaklaşırken rekoltenin düşük olmasına rağmen 10 lira bandında seyretmesi, fındık fiyatlarına müdahale olduğunun bir göstergesidir. Yaklaşık 5 milyon insanımızı ilgilendiren ve 3 milyar dolar civarında önemli bir ihracat kalemimiz olan fındık, birkaç yabancı şirket ve onlarla birlikte hareket edenlerin kazancı uğruna feda edilmemelidir. İlimizin ve Karadeniz Bölgesi ekonomisinin itici gücü olan fındık, tekelci piyasanın insafına bırakılmayacak kadar önemli bir üründür. Bu tekelci piyasa tarafından fındık fiyatının 10 lira bandında yatay seyretmesi amaçlanmaktadır."

Bu kadar düşen fındık fiyatlarının üreticileri mağdur edeceğini kaydeden Kaymaz, "Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutmamız olanaksız hale gelecektir. Bu durumdan başta üreticilerimiz olmak üzere, esnaflarımız, ticaretle uğraşan herkes zarar görecektir. Geçen yıla oranla bazı yerlerde yüzde 30, diğer yerlerde yüzde 50'ye varan rekolte kaybı olmasına rağmen, fındık fiyatlarının yeniden revize edilerek yükselmesini bekliyoruz. Üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetin bu sezonki fiyatlarla giderilmesini umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.