BARTIN (AA) - Bartın'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan Kirazlıköprü ve Kışla barajları ile 7 taşkın koruma tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı üzerinden verdiği talimatla hizmete açıldı.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplu Açılış Töreni" kapsamında Abdipaşa Beldesi Bartın Çayı Gökırmak üzerinde inşa edilen Kirazlıköprü Barajı'nda tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törene video konferansla katıldı. Barajın genel görüntüsünün yansıtılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz verdiği Vali Nusret Dirim, Kirazlıkköprü Barajı'nın tamamlanmasıyla geçmiş yıllarda yaşanan sel tehlikesiyle karşılaşılmayacağını söyledi.

Barajın hem enerji hem de sulama amaçlı olduğunu da aktaran Dirim, "Bu anlamda bölgemiz ciddi şekilde rahatlamıştır. Ayrıca bugün Kışla Barajı ve 7 taşkın koruma tesisinin de açılışını yapıyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun Sayın Cumhurbaşkanım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bütün Bartınlılara, ülkemize hayırlı olsun." sözlerinin ardından protokol üyeleri, butona basarak baraj ve tesislerin açılışını yaptı.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, törende gazetecilere yaptığı açıklamada, 72,5 metre ve 66,19 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip baraj inşaatının tamamlanarak su tutmaya başladığını söyledi.

Baraj etrafındaki bağlantı yollarının yapımının da tamamlanarak ulaşıma açıldığını bildiren Tunç, şunları kaydetti:

"Barajın birinci amacı, kenti sel riskinden korumak. Bunun yanında sulama ve enerji amaçlı önemli bir yatırımdır. Kirazlıköprü Barajı'ndan geçen Bartın-Karabük yolunu da yeniledik, iki adet tünel, üç adet viyadükle baraj gölü kenarında seyrine doyum olmayacak bir güzelliği Bartın'a kazandırdık. Baraj içerisinde kalan Bartın içme suyu isale hattını da yeniledik. 8 bin 645 metre uzunluğunda 91,4 santimetre çapında çelik borularla içme suyu hattını daha sağlıklı hale getirdik. Artık Bartın'da yaşayan vatandaşlarımız sel korkusu yaşamayacak.

Yine temelden yüksekliği 55,5 metre, su biriktirme hacmi 14 milyon 87 bin metreküp olan Kışla Barajı'yla Kozcağız beldesini ve Bartın il merkezini sel taşkınlarından koruyacağız. Barajın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Programa, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı, kaymakamlar, daire müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.