SAMSUN (AA) - YAŞAR KARAMAN - Samsun’un Ayvacık ilçesinde, ormanlık alanda doğal olarak yetişen elmalar toplanarak geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.  

Doğal güzellikleriyle dikkati çeken Ayvacık, bu yönünü bölgeye has doğal ürünlerle desteklemek için adım atıyor. Bölgede yıllardır hazırlanan elma pekmezi, belediye bünyesinde kurulan tesiste tüketiciyle buluşuyor. 

Ayvacık’a bağlı ormanlık alanlarda hiçbir gübre ve kimyasal maddeyle temas etmeyen, tamamen doğal yetişen elmaları toplayan belediye görevlileri, kurulan tesiste geleneksel yöntemlerle elmaları pekmeze dönüştürüyor. Yapılan pekmezler yine belediye bünyesindeki doğal ürünler pazarında satılıyor.

Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yüzyıllardır doğadan alınan ürünlerle bir beslenme alışkanlığı olduğunu belirterek, "Son dönemde bu doğal beslenme alışkanlıklarımızı unutmaya başladık. Bizler de belediye olarak, bu unutulmaya yüz tutmuş meyve pekmezlerimizin üretimine başladık" dedi.

İlk olarak elma pekmezi üretimiyle doğal ürünlere dönüşe başladıklarını anlatan Belur, "Bu ürettiğimiz pekmez, kültür elmalarından değil, tamamen doğada bulunan, kendiliğinden yetişen elmalarla hazırlanıyor. Bu üretim sürecini geliştireceğiz ve doğada yetişen diğer ürünlerimizin de en doğal halini vatandaşlarımıza sunacağız" diye konuştu.

Köy ve köy bölgelerinde bu tarz ürünlerin bir nebze de olsa yapıldığına ancak özellikle şehirlerde yaşayanların bu ürünlere ulaşamadığına değinen Belur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu vatandaşlarımızın da bu ürünlere ulaşımını sağlamak için üretime başladık. Şimdilik satışını sadece ilçemizde yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde gerekli planlamalarla bazı yerlerde bulunan organik pazarlarda ve doğal ürün satış reyonlarında da satışı mümkün olabilir."

- "Organik değil doğal"

Mustafa Belur, yapılan ürünün organik ürünlerle karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Organik ürünler bir nebze olsun endüstriyel materyallerle karşılaşıyor ama bizim ürettiğimiz pekmez doğanın kendiliğinden yetiştirdiği ormanlarda bulunan ağaçlardan toplanmış ürünlerden. Yapım aşamasında hiçbir endüstriyel faktörle karşılaştırmadan üretiyoruz" ifadelerini kullandı.