ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ), "Orta Çağ İslam Uygarlığı'nda Bilim" konferansı düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Orta Çağ İslam Uygarlığı’nda Bilim" konferansında, Orta Çağ'da İslam Uygarlığı'nı dört büyük bilgin olan Harezmi, Farabi, Biruni ve İbn-i Sina örnekleri üzerinden anlattı.

İslam uygarlığının dört dev bilgininin Orta Asya kökenli olduğunu ve hayatlarını seyahat yaparak geçirdiklerini ifade eden Gökdoğan, "Yaşadıkları coğrafyadaki siyasi karışıklıkların yanı sıra yarınlarından emin olmadan sıkıntılar ve zorluklar içinde büyük eserler meydana getirdiler. Batı medeniyetinin, astronomi, matematik, coğrafya ve tıp alanlarında bilim öncüsü olan bu bilim insanlarının eserlerini tercüme etmeleriyle birlikte Orta Çağ karanlığından sıyrıldı." dedi.

BEÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Çufalı da son yıllarda umut verici gelişmelerin olduğunu ve kaybedilen değerlerin yeniden bulunduğuna dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Çufalı, Prof. Dr. Gökdoğan'a sunumu dolayısıyla teşekkür ederek plaket takdim etti.