6102 satılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, ticari faaliyetlerini sürdüren işletmeler tarafından iş yerlerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak amacı ile teşkil edilen, ihtiyaç duyulan tüm donanım ve elemana sahip bulunan ve ilgili bakanlıkça yetkilendirilmiş olan birimler, ortak sağlık ve güvenlik birimi yani osgb olarak ifade edilmektedir. Bu birimler ticari faaliyetlerini sürdüren şirketlerin bir parçası olmayıp, kendi başlarına çalışmalarını yürüten işletmelerdir. Çalışma sahaları iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortamın oluşturulmasını sağlamak ya da mevcut ortamın koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak olarak belirlenmiştir.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Sorumlulukları

İstanbul OSGB hizmet sunumlarında, iş yerlerinin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında bulundurulmasını, sağlık ve güvenlik tehditlerine karşı gerekli olan her türlü önleyici, koruyucu ve düzeltici faaliyetlerin yönetilmesine dair rehberlik yapılması, çalışanların sağlığının korunması maksadı ile gerekli sağlık gözetimlerinin uygulanması hizmetlerini eksiksiz olarak sorumlulukları arasında yerine getirmektedir. Ayrıca, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler vermekte, yangın, kaza ve doğal afet gibi durumların tespitini yaparak bir plan hazırlamakta, iş yerine yönelik risk değerlendirme projeleri geliştirmekte, iş yeri hekimi ile diğer sağlık personelinin görevlerini kontrol etmektedir.

OSGB Personel Görevleri

İlgili Bakanlıkça yetkilendirilen ve iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan, mimar, mühendis ya da teknik eleman sıfatında bulunan iş güvenliği uzmanı, risk analizlerinin hazırlanması, yıllık eğitim planı hazırlanması, tehlikeli kimyasalların yönetim biçiminin saptanması, teknik ölçüm hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi, iş sağlığı ve güvenliği kurulunun oluşturulması gibi görevlerden www.kadimosgb.com   sorumludur. Yine ilgili Bakanlıkça yetki verilmiş ve iş yeri hekimliği belgesine sahip olan iş yeri hekimi, sağlık taramalarının tespit edilmesinden, risk değerlendirme toplantılarına katılmaktan, iş sağlığı konusunda eğitim düzenlemekten sorumludur. Ayrıca ilk yardım konusunda yönlendirme yapmaktan, meslek hastalıklarına meydan verebilecek durumları tespit etmekten ve bu hastalıkları önleyici faaliyetler geliştirmekten, tüm çalışanların sağlık gözetiminin ve periyodik kontrol muayenelerini yapmaktan da sorumludur.  OSGB personelinin yetki ve sorumluluklarındaki temel amaç, iş yerinin iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği esaslarına uygun hale getirilmesi olarak belirlenmiştir.