Nemle beraber hava sıcaklığının 50 derecelere vardığı Mersin’de oruç tutarak inşaatlarda çalışan işçiler, saatlerce açlık ve susuzluğa dayanıp ekmeklerini kazanmaya çalışıyor.
Bu yıl yaz mevsiminin en uzun günlerine rastlayan Ramazan ayı, özellikle açık alanlarda ve sıcak ortamlarda çalışanlar için daha zorlu geçiyor. Vücutta oluşan sıvı kaybına gündüz süresinin uzunluğu eklenince açık alanlarda çalışanlar, kapalı mekanlarda çalışanlara göre daha güç koşullarda oruçlarını tamamlıyor. Mersin’de kimi zaman nemle beraber 50 dereceye ulaşan hava sıcaklıklarında saatlerce çalışarak oruç tutan inşaat işçileri, bazen yüzlerini ve kollarını soğuk suyla ıslatarak serinliyor. Bazı inşaatlarda koşullara göre bir kısmı geceleri çalışan işçiler, bazıları da sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayıp öğleden sonra erken saatlerde iş bırakıyor. Güneşin altında çalışmanın yanında içeride toz, toprak ve sıcak bir ortamda çalışan inşaat işçileri de arada dışarı çıkarak rahatlamaya çalışıyor.

"ALLAH KUVVET VERİYOR"
Merkez Mezitli ilçesinde bir inşaatta çalışan 25 yıllık usta Mehmet Bindereci (50), sıcak havaların kendilerini etkilediğini ancak yine de oruç tuttuklarını ifade ederek, "25 yıldır inşaatlarda çalışıyorum. Gece gündüz demeden bu güneşin altında çalışıyorum. Gördüğünüz gibi maşallah yumurtayı getirip burada kırsan hemen kızarır ama biz çalışıyoruz. Oruç tutan kişiler için hiç sorun değil. Güzel gidiyor. Oruç tutmak hiç de zor değil. Çok güzel, sıkıntı yok. İsteyen tutar, Allah kuvvet veriyor. Bizim için hiç sorun yok" dedi.
25 yıllık inşaat işçisi Veysi Kaya ise sıcak havanın özellikle oruç tutanları olumsuz etkilediğini belirterek, "25 senedir inşaat işçisiyim. 50 derece sıcakta oruç tutmak zor ama mecburuz. Zor diye tutmayacak değilim. Her sene 30 gün tutuyorum bu sene de 30 gün tutacağım.Vallahi ibadettir tutuyoruz. Çok şükür Allah’a bize bu gücü veriyor. Bu şekilde oruç tutmak da güzel. Dışarıda hava sıcaklığı bir yana, içerideki sıcaklık bizi daha da yıpratıyor. Toz, toprak, sıcak, hararet ve ağır iş malzemeleri durumu daha da zorlaştırıyor" diye konuştu.
(İHA)