Otistik genç, Türkiye’de bir ilki başararak 50’ye yakın tarifi ile kendi yemek kitabını çıkardı.
Bursalı Emel-Mehmet Kanberoğlu çiftinin 16 yaşındaki otistik engelli çocukları Fehmihan Kanberoğlu, mutfaktaki hüneriyle ev hanımlarına taş çıkartıyor. Konuşmaya 6 yaşında başlayan Kanberoğlu, otistik olmasına rağmen mutfaktaki kabiliyetleri ile herkese örnek oluyor. Yaklaşık 50 çeşit pasta-börek yapabilen Kanberoğlu, ’Küçük Şeften, Büyük Lezzetler’ kitabı ile bu becerisini taçlandırdı.
Kitabının imza törenine gelirken de yaptığı pastalardan getiren genç Fehmihan, hanımların takdirini kazandı. Oğlunun en büyük hayalinin büyüyünce şef olmak olduğunu ifade eden annesi Emel Kanberoğlu, “Oğlumun otistik olduğunu öğrendiğimizde ne yapacağımızı şaşırdık. Daha sonra yaptığımız araştırmalar sonucu eğitime ağırlık verdik. Fehmihan, ben ne zaman mutfaktaki malzemelerden istesem, hiç karıştırmadan getiriyordu. Bana çok yardımcı oldu. Daha sona kendi hamurlarıyla bir şeyler yapmaya başladı. Vaktinin büyük kısmını mutfakta geçirmek onu çok mutlu ediyor. Halihazırda 50 çeşit pasta börek yapabiliyor. Pasta ve yemek kitaplarına çok düşkün. İnternette de konuyla alakalı gelişmeleri ve yemek tariflerini büyük bir ilgiyle izliyor. Onları not alıyor. Bize ’büyüyünce şef olacağım’ diyor. Biz de anne ve babası olarak oğlumuzun bu hayalini gerçekleştirmesi için ilk adımı attık. Hünerlerini sergiliyoruz” dedi.

“BİZİM DESTEĞE VE İLGİYE İHTİYACIMIZ VAR”
Bursa’da faaliyet göstermeye başladıklarından beri yeterince ilgi ve desteği göremediklerini ifade eden Mina Otizmle Yaşam Derneği (MOYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kılıç, “2 yıldan beri Bursa’da yaptığımız faaliyetlerle otistik çocukların yalnız olmadığını göstermek istedik. Ama sizin de gördüğünüz gibi, herkes çocuğu hasta değilse uzaktan bize bakarak geçiyor. Bu çocukların ilgiye ve sevgiye ihtiyacı var. Onların ellerinden tuttuğumuzda, Fehmihan gibi içlerindeki yeteneği ortaya çıkarabiliriz” diye konuştu.
Fehmihan Kanberoğlu, Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle bastığı kitabını okurlarına imzaladı. Vatandaşlar, Fehmihan’ın yaptığı leziz pasta ve böreklere bayıldı.
(İHA)