Lojistik, üreticiden tüketiciye bir ürünün gelişine kadar geçen süre olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra da lojistiğin birçok alt kolu bulunmaktadır. Bunlardan biri de otomotiv lojistiği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Karayolu, demiryolu, denizyolu veya havayolu taşımacılığı farketmeksizin dünyanın her bir yanından üretim aşamasının her anında ürün taşımak günümüzde önemli bir amaç haline gelmiştir. Nitekim üretim aşamaları sektör farketmeksizin devam etmektedir.

Otomotiv Lojistiği

Sektör farketmeksizin lojistik, üretim aşamaları boyunca ve son kullanıcıya yani tüketiciye ulaşana kadar ürünlerin taşıma işini temsil eder. Aynı şekilde otomotiv lojistiği de üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar tüm taşıma işlemlerini temsil etmektedir. Hammaddelerin üretim için getirilmesi, üretilen otomotivlerin bayilere ulaşması, yolda geçen süre ve koordinasyon içerisinde tüm bu birimlerin çalışması birer çabayı temsil etmektedir.

Ülkemizde Bursa’da kurulu olan Tofaş fabrikasını otomotiv lojistiğine örnek gösterebiliriz. Bunun dışında da yurt dışından gelene sıfır araçların gerekli aşamalardan geçerek ülkemize doğru aldığı yol da önemlidir. Burada yakın çevrede gelen araçlar elbette ki karayolu ile gelmektedir. Diğer taraftan da deniş aşırı ülkelerden gelen otomotivler genelde konteynerlar içerisinde denizyolu ile ülkemize geldikten sonra oradan tırlara yüklenere bayi lojistiği yapılmakta ve bayilere ulaştırılmaktadır.

Türkiye’de Otomotiv Lojistiği

Türkiye’de araç lojistiği konusunda öncü firmalardan birisi Borusan Lojistik olarak karşımıza çıkar. Türkiye’de ilk araç lojistik merkezini kurmuşlardır. Bunun yanı sırada ilk ve tek RFİD teknolojisi ile de otomotiv saha yönetimini gerçekleştirmektedirler. Yine yılda 250 binden fazla aracı yurt içinde lojistiğini sağlayarak ihraç edilmesini için limanlara getirilme ve yükleme operasyonlarını da yönetmektedirler.

Dünyada otomotiv lojistiği konusunda sayılı olan Türkiye Otomotiv Lojistiği bu bakımdan gurur vericidir. Bunda en büyük etken 3 tarafımızın denizler ile çevrili olması ve iller arası mesafenin oldukça kısa olmasıdır.

Bir aracın başlangıcından bitişine kadar ve bitişinden de satışına kadar lojistik hizmetleri bulunmaktadır. Üretim aşamasında üretimde kullanılacak ürünler lojistik faaliyetler sonucu üretimhaneye ulaşmaktadır. Sonrasında ise tüm işlemler bitince son kullanıcıya ulaşmak için bile birden fazla kez lojistik operasyondan geçer.