Özellikle, konut, avm, fabrika ve otel gibi tesisler zarar görmüş, veri merkezleri tahrip olmuştur. Bu nedenle sadece paratoner veya dış yıldırımlık kullanımı tek başına koruma sağlamaz. Elektronik sistemlerin korunması da oldukça önem içerir. Bu noktada ana panolardan başlayarak, tüm sistemler parafudr sistemleri ile korunmalıdır.

Panolarda Parafudr Kullanımı

Panolar ag parafudr noktasında oldukça önemlidir. Genel olarak, şirketler maliyet azaltmak için ilk panodan çıkardıkları parafudrdur. Ancak tam aksine şirketleri önemli bir zarardan korumaktadır. Çoğu tesis ne yazık ki; tesisleri yandıktan sonra bize gelmektedir. Bu noktada ana panolarda 50 kA yıldırım koruma özelliğine sahip parafudr kullanmanız önemlidir. Tali panolarda ise minimum 40 kA şebeke koruyucu cihaz kullanılmalıdır. Yine son noktalar Tip 3 ag parafudr sistemleri ile korunur. Bu son noktalar, UPS, Kamera, bilgisayar, CCTV sistemi, LED aydınlatma, yangın ve alarm sistemleri, otomasyon üretim hatları olabilir. Birçok tesiste gördüğümüz parafudr kullanılmaması sonucu, üretim durması sık yaşanan bir durumdur. Bunun önüne geçmek için, uzman koruma mühendisinin kesinlikle yıldırım risk analizi yaparak, ürün seçimini yapması gerekir. Ana panolarda, parafudrla birlikte sigorta kullanılması yine ekstra bir güvenlik önlemi olarak yerini alacaktır. Bir diğer nokta ise parafudr topraklaması yaparken, topraklama noktası-parafudr arası mesafe 50 cmi geçmemelidir. Aksi halde oluşan empedans parafudr sönümleme değerini düşürecektir.

Özetle ag parafudr sistemleri her tesiste kullanılması gereken fazla maliyetli olmayan ancak ciddi oranda koruma sağlayan bir sistemdir. Paratoner kullanımı tek başına asla yıldırıma karşı koruma sağlamaz. Bunun yanında ana panolardan başlayarak, elektronik korumaya ayrı önem gösterilmelidir. Üstelik parafudr pasif bir elamandır. Koruma yaparken devreden çıkmaz veya devreyi kapatmaz, yani siz çalıştığını hissetmesiniz bile. Bu kadar üstün nitelikli bir ürünü kullanmanızı başta fabrikalar olmak üzere öneriyoruz.

OBO Blog