Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde yaşayan bir kişi, 12 yıl önce tanışıp evlendiği ve pasaportunun süresini uzatmak için gittiği Moldova’da tutuklanan Moldova uyruklu eşini kurtarmak için yetkililerden yardım istiyor.
Aydın Akşit, 1998 yılında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tanıştığı Moldova uyruklu Valentina Adam ile 2002’de dini nikahla evlendi. Valentina, Ocak 2014’de Gebze Müftülüğüne başvurarak Müslüman olup Ayşe ismini aldı. Valentina (Ayşe), Müslüman olduktan 16 gün sonra pasaportunu yeniletmek için Moldova’ya gitti. Valentine Adam, ülkesine giriş yaptığı gün Moldova polisi tarafından insan ticareti yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklanıp hapse atıldı. 11 aydır ülkesinde tutuklu bulunan Valentina Adam’ın serbest kalması için savcı, eşinden 17 bin Avro talep etti. Geçimini nakliyecilik yaparak geçiren Aydın Akşit bu parayı denkleştiremeyince eşinin kurtulması için önce Dışişleri Bakanlığı’na daha sonra Başbakanlığa yazılı başvuruda bulundu. Akşit, ayrıca Moldova Başkonsolosu aracılığıyla Moldova Cumhurbaşkanı’na eşinin serbest bırakılması için dilekçe yazdı.
Aylardır eşinin serbest kalması için mücadele veren Aydın Akşit, yetkililerinden yardım beklediğini söyledi. Aydın Akşit, 12 yıldır evli olduklarını ancak resmi olarak evli olmadıklarını söyleyen Akşit, “Eşim pasaportunun süresini uzatmak için 27 Ocak’ta ülkesi Moldova’ya gitti. Dönüşte ise resmi nikah kıyacaktık. Havalimanına iner inmez Moldova polisi tarafından 2005 yılında insan ticareti yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklandı. Serbest bırakılması için gittiği günden bu yana devamlı bizden para talep ediyorlar. İlk başta 20 bin Avro istediler. En son 17 bin Avro’ya düştüler. Şuan bu davaya bakan savcı, ‘bu parayı getirmezse istediğim kadar, 10 yıl 15 yıl yatırtırım’ diyormuş” dedi.
Tutukluğunun yasal olmadığını iddia eden Akşit, “Eşim 2002 yılı sonunda Türkiye giriş yaptı. 2014 yılına kadar Türkiye’den çıkış yapmadı. Eğer eşimin böyle bir suçu varsa yabancı şube oturum izni vermezdi. Ayrıca, Moldova Konsolosluğu’ndan bir ay geçici pasaport aldık. Kontrollerde kimse bir şey demedi. Eşimin araması olsa illaki bu işlemler esnasında tutuklanırdı. Moldova’ya iner inmez eşimi tutukladılar ve ilk günden itibaren sürekli bizden para talep ettiler” diye konuştu.
Eşinin serbest kalması için girişimlerde bulunan Akşit, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Dışişleri Bakanlığına, BİMER’e ve Cumhurbaşkanlığı’na eşimin Türkiye’de yaşadığı ve 2002 yılından beri ülkesine gitmediğine dair içerikli evrakların hepsini gönderdim. Ayrıca Moldova Adalet Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı’na ve Başbakanlığı’na noter tasdikli tüm evrakları yolladım. Evrakların asilleri Moldova Konsolosluğu’nun bulduğu avukatta bulunmakta. Ancak herhangi bir geri dönüşüm olmadı. Bundan sonra ne tür işlemde bulunacağıma şaşırdım kaldım. Yetkililerden özellikle de Sayın Başbakanımız’dan ve Cumhurbaşkanımız’dan eşimin kurtulması için yardım istiyorum” şeklinde konuştu.
Çiftin iki çocuğu ise annelerini çok özlediklerini dile getirerek, annelerine kavuşmak için yetkililerden yardım istediler. Baba Aydın Akşit ve iki çocuğu annelerine kavuşacağı günü beklediklerini dile getirdi.
(İHA)