KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya'da, neredeyse üç öğün sofralardan pirinç eksik olmuyor.

Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede, "sarıkılçık" başta olmak üzere "yaşar", "maratelli" ve "Osmancık" pirinç çeşitleri üretiliyor.

Tosya'da üretilen sarıkılçık pirinci, kahvaltı için özel pişiriliyor. Restoranlarda ''et sulu'' olarak servis edilen pilav, kahvaltıların en çok sevilen çeşitlerinden biri olarak talep görüyor.

Akşamdan suya konulan pirinç, sabahın erken saatlerinde pişirilerek, kahvaltı yapmak için gelenlere servis ediliyor.

- Kahvaltıda pilav olmazsa olmaz

Lokanta işletmecisi Mustafa Gömleksiz (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, müşterilerinin hemen hemen hepsinin pilavla kahvaltı yaptığını söyledi.

Üç kuşaktır lokantacı olduklarını belirten Gömleksiz, "Aile olarak 48 yıldır bu işi yapıyoruz. Dededen gelen bir iş, şimdi de bana yapmak nasip oldu. İşimizi severek yapıyoruz." dedi.

Tosya'da pilavla kahvaltı geleneğinin yıllardır devam ettiğini anlatan Gömleksiz, şunları dile getirdi:

''Burada sabahleyin çorba ve pilav aynı anda hazır olmalı. Çorba eşittir pirinç pilavı. Bu olmadığı zaman olmuyor. Çorbasını içip arkasından pilavını yiyen de oluyor, hiç çorba içmeden üzerine et suyu dökülen pilavını yiyen de. Pilav nasıl öğle ya da akşam yeniyorsa bizde sabah da aynı şekilde yenir. Sabahları çok erken pilav yenmez diye bir olay yok. Bizim bu durumumuzu yadırgayanlar olabiliyor ama aslında başka yerlerde sabah pilav yenmemesi bizim alışık olmadığımız bir durum."

Aşçı Salih Cengiz ise sabah ezanında lokantanın açılıp çorba ve pilavın hazırlandığını söyledi.

Pilavlarında sarıkılçık pirincini kullandığını belirten Gömleksiz, "Burada sabahları pirinç pilavı yemek bir gelenektir. Pilavın üzerine tereyağı döker servis ederiz. Bu iş yeri yıllardır insanlara sabahları pirinç pilavı ikram ediyor. İnsanlar da severek pilav yemek için buraya geliyor." ifadelerini kullandı.

Tosya pirincinin meşhur olduğunu aktaran Gömleksiz, "Tosya pirinci Türkiye'nin her yerinde bilinir. Tosyalılar da pirinci çok sever. Her sabah pilavla kahvaltımızı yapar sonra işimize bakarız." diye konuştu.

Nihat Alınhan da her sabah kahvaltısını pilavla yaptığını belirtti.