TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polislerden, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) için yaklaşık 3 yıl boyunca her ay 10 lira toplandığı iddiası üzerine Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı polisler, Tokat Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan ve meslekten ihraç edilen emniyet müdürleri Osman Balcı ve Mustafa Aktaş'ın görev yaptığı 2011-2014 yıllarında İl Emniyet Müdürlüğünde görevli yaklaşık 800 polisten her ay 10 lira toplandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine polislerin aldıkları terör tazminatından her ay 10 lira kesilmesi için talimat yazıldığı ortaya çıktı. Talimatta para vermeyenlerin ilgili birimlerce Personel Şube Müdürlüğüne isimlerini ve vermeme sebeplerini bildirmeleri istenerek, bunun İl Emniyet Müdürü'nün "şifahi talimatı" olduğu bildirildi. İncelenen listelerde para verenlerin isimlerinin karşısına "10 TL", vermeyenler için ise "vermedi" yazıldığı belirlendi.

Birimler, her ay bu konuda hazırladıkları raporu, Personel Şube Müdürlüğüne gönderdi. Soruşturmada dinlenen tanıkların anlatımına göre, birim amirlerinin paranın nereye gittiğini soranlara, "Sizi ilgilendirmez, siz para vermekle mükellefsiniz." dedikleri, vermeyen polislerin görevler yerlerinin sürekli değiştirildiği ortaya çıktı.

- Dosyayı kapatan savcı, FETÖ'den ihraç edilmiş

Konuyla ilgili 2014 yılındaki ihbar üzerine açılan soruşturma kapsamında Ankara'dan gelen müfettişlerin dinlediği polislerin, dönemin il emniyet müdürleri Balcı ve Aktaş ile birim amirlerinden şikayetçi oldukları, buna rağmen FETÖ'nün darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen savcı A.B'nin soruşturma için takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattığı ileri sürüldü.

Yaklaşık 3 yıl süren uygulama, 2014 yılı Şubat ayında Tokat Emniyet Müdürü Osman Balcı'nın yerine Fikri Yalman'ın atanmasıyla sonlandırıldı.

Soruşturma sürüyor.