TRABZON (AA) - Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczysław Cieniuch, son yıllarda ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttığını ve bu yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar olacağını bildirdi.

Global Vize Başvuru Merkezinin açılışında bulunmak için Trabzon'a gelen Cieniuch, Vali Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret etti. Cieniuch, burada yaptığı konuşmada, Trabzon'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 Türkiye ile Polonya'nın 600 yıllık diplomatik bir geçmişi olduğunu belirten Cieniuch, ilk Bursa'da 1414 yılında Polonya Büyükelçisinin atanmasıyla başlayan Türk, Osmanlı ve Lehistan ilişkilerinin 600. yıl dönümü olduğunu ifade etti.

Cieniuch, Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin gelişmesini istediğini anlatarak, son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına ve bu yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar olacağına işaret etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'ye ve Polonya'ya bağlı şehirler arasında da ilişkileri geliştireceğine değinen Cieniuch, "Bu kapsamda Trabzon'da vize işlemlerini yürütecek şirketin açılışını gerçekleştirmek için kente geldim. Bundan sonraki süreçte de inşallah iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gelişir" dedi.

Cieniuch, Trabzon'da Polonya Fahri Konsolosluğu açmak için çalışma yaptıklarını da vurgulayarak, fahri konsoloslukla ilişkilerin olumlu yönde ilerleyeceğini kaydetti.

Vali Öz de Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğine dikkati çekerek, "Son yıllarda 5 ile 5 buçuk milyar doları bulan ihracat, karşılıklı yatırımlar ve turizm alanındaki 400 ile 450 bini bulan Polonyalı turistle ekonomi, turizm ve siyaset alanında önemli ilişkilerimiz var. O nedenle büyükelçimizin kentimizi ziyaretini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini önemsiyoruz. Ziyaretlerin turizm, ticaret ve diğer alanlardaki ilişkilerin hız kazanmasına vesile olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaret anısına Trabzon'un yöresel ürünü telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, Büyükelçi Cieniuch de Polonya'ya özgü hediyelerini Vali Öz'e takdim etti.