SAMSUN (AA) - Türkiye Polonya Belediyeler Birliği Konseyi ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, "Ecdadımızın 600 yıl önce samimiyet üzerine tahsisi ettiği dostluk ilişkilerini devam ettirmek ve geliştirmek adına her türlü çalışmayı yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

İkiz, yaptığı basın açıklamasında, haziran ayında Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü dolayısyla Polonya'da düzenlenecek etkinliklerin belirlenmesi için beraberindeki heyetle Ankara'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Ecdadımızın 600 yıl önce samimiyet üzerine tahsis ettiği dostluk ilişkilerini devam ettirmek ve geliştirmek adına her türlü çalışmalar yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine dayandığını ifade eden İkiz, şunları söyledi:

"600 yıllık sıcak ilişkileri daha ileriye taşımak için çalışmalara başladık ve devam ediyoruz. Bu çalışmaları daha ileri seviyeye taşımak adına Ankara'da bir dizi tema ve ziyaretler gerçekleştirdik. Çalışmalar kapsamında ilk olarak AK Parti Meclis Grup Toplantısına katıldık ve toplantı sonrası AK Parti Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret ederek kendisiyle görüştük. Görüşmemiz esnasında Sayın Başbakanımıza çalışmalar hakkında bilgi sunduk. Ziyaret sonunda ise Sayın Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nu haziranda Polonya'da düzenlenecek Osmanlı Günü'ne davet ettik."

 

İkiz, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliğini de ziyaret ettiklerini ve Büyükelçi Mieczysław Cieniuch'le görüşerek toplantı düzenlediklerini kaydederek, "Yaptığımız ziyaret ve temaslar her iki ülke için de olumlu geçti. Polonya hükümeti ve halkı Türkiye'ye ve Türk halkına sıcak bakıyor ve bu ilişkilere direkt yansıyor. Polonya'da yaklaşık 4 bin ila 5 bin Türk yaşamakta. Polonya'dan ülkemize yıllık 500 bin turist gelmekte. Ziyaretlerimiz süresince kardeş şehir Jarocin'in kaymakamı ve belediye başkanı bizlere önemli katıklar sağladı. İnşallah Polonya'da düzenlenecek Osmanlı Günü ve diğer etkinliklere katılarak dostlarımızla birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.