SAMSUN (AA) - Anayasa Hukukçusu Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, ''Yeni anayasa beklentisi tüm siyasi partilerin öncelikli görevi olmalıdır.'' dedi.

Hakyemez, Samsun Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğünce, ''Yeni Türkiye, Yeni Gelecek'' konferansları kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesindeki Münevver Ayaşlı Kız Öğrenci Yurdu'nda düzenlenen ''Güçlü demokrasi için hangi yönetim'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasında, yeni anayasanın en önemli önceliğinin insanı esas alıp, insan haklarını güvence altına almak olduğunu belirten Hakyemez, '' Herkes, insan onurundan kaynaklanan, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, vazgeçilmez ve devredilmez hak ve özgürlüklere sahiptir. Yeni anayasa demokrasi ve insan haklarını daraltan, ideolojik tercihlere değil birey, özgürlük, halk iradesi, hukukun üstünlüğü gibi vurgulara sahip olmalıdır.'' diye konuştu.

Yeni anayasanın bir tepki anayasası olmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hakyemez, şunları söyledi:

''Devletin birey ilişkisinde bireyi özgürlüklerle beraber güvence altına alması lazım. İdeolojisinin olmaması gerekiyor. Halkın devlet yönetimine katılımının imkanlarını sağlaması lazım. Sonrasında hukuk devletinde, özellikle yargının oluşumunun yeniden demokratik hukuk formatında sağlanması gerekiyor. Hükümet sistemi olarak da kimin yetkisi varsa onun sorumlu olduğu bir hükümeti benimsemek gerekir. Ama bu hükümet sisteminin Türkiye’yi bir koalisyon hükümetleri sıkıntısıyla karşı karşıya bırakmaması gerekiyor. Bu nedenle yeni anayasa beklentisi tüm siyasi partilerin öncelikli görevi olmalıdır.''