GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN  - Sürücülerin kendi aralarında sosyal medya üzerinden radar ekiplerinin yerlerini bildirmek ve para cezasını önlemek amacıyla kurdukları mesaj gruplarından seyir halindeyken mesajlaşmanın kazalara sebep olabileceği belirtildi. 

Sürücülerin kent merkezindeki ve il geneline yönelik kurdukları bazı mesaj grupları 100'e yakın kişiden oluşabiliyor. Bu gruplardaki sürücüler seyir halindeyken karşılaştıkları radar ekiplerini gruptaki diğer kişilere mesajla bildiriyor.

Seyir halindeyken mesajlaşmanın ise dikkat dağıtarak kazaya yol açabileceği vurgulandı. 

Giresun Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seyir halindeyken sürücünün dikkatini dağıtan her türlü işlemi yapmaktan sakınılması gerektiğini söyledi.

Araç kullanırken seri ve hızlı gidildiğine dikkati çeken Öztürk, şunları ifade etti:

"Anlık dikkatimizin değişmesi bizi tehlikelere sürükleyebilir. Cep telefonuyla konuşma, mesajlaşma ya da telefona gelen mesajı okuma gibi dikkat dağıtan ilgiyi başka alanlara sevk eden hal ve hareketler sürücüleri kaza riskiyle karşı karşıya getiriyor. Radar ekiplerinin yerlerini bildirmek için bir cep telefonunu üzerinden mesajlaşmak dikkatiniz dağıtır. Kaldı ki böyle bir şeye kalkışmak son derece yanlış bir uygulama.  

Ceza yememek için mesaj yazarken hem kendi dikkati dağılmış oluyor, hem de mesaj gönderdiği kişinin, güya çok sevdiği ceza yemesini istemediği arkadaşının da dikkatini dağıtmış oluyor. Bu durum ikisinden birinin kaza yapmasıyla sonuçlanabilir. Cezadan kurtulmak yerine kazaya sebebiyet vermiş oluyor. Bence cezadan kurtulmak değil kazadan kurtulmak temel prensip olmalı."

- "Kaza riski yüksek olan alanlarda radar uygulamaları var"

Radar uygulama noktalarının yerinin aşağı yukarı belirli olduğunu dile getiren Öztürk, "Kaza riski yüksek olan alanlarda radar uygulamaları var. Biz il merkezinde aylık kaza analizleri yapıp hangi bölgelerimizde kaza daha çok olmuşsa oralara radar koyuyoruz. Temelde trafik kazaları insanların daha uzun yaşamaları için tespit edilmiş kurallardır" değerlendirmesinde bulundu.