AMASYA (AA) - Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Selçuk Sezikli, ramazan ayında ayran, taze sıkılmış meyve, soda ve sebze suları gibi sıvıların tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Sezikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için oruç tutanların iftar ve sahur menülerinde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesi ve buna bağlı günün daha verimsiz geçmesini önlemek için sahur öğününün önemli olduğunu vurgulayan Sezikli, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaklaşık 16 saat açlık ve susuzlukla süren bir ramazan geçireceğiz. Bu süreçte öğün sayımız, uyku düzenimiz değişiyor ve azalıyor. Bu duruma kolay adapte olabilmek için iftar ve sahur olarak 2 ana öğün ve en az bir defa da ara öğün yapılmalıdır. Böylece iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk süresini artırmamış oluruz. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, 'dehidratasyon' dediğimiz vücudun susuz kalması gibi sorunlar oluşabilir. Bunun için sağlıklı beslenmeye her zamankinden daha fazla önem göstermeliyiz."

Sıcaklıklarla oluşacak sıvı kaybına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Sezikli, "İftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketimine, bununla birlikte sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve sebze suları, sade soda sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Sebze yemeği ve salata, et, balık, tavuk, yoğurt, ekmek, pilav, makarna çeşitlerinin her birinden tüketerek iftar tamamlanmalıdır." ifadelerini kullandı.