KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ramazan ayında sıcak geçen günlerin geçmiş yıllara oranla daha fazla olacağını bildirdi.

Prof. Dr. Şen, AA muhabirine yaptığı açılamada, sera gazlarının azaltılmaması nedeniyle küresel ısınmanın devam ettiğini, karbondioksit oranının da her yıl artış gösterdiğini söyledi.

Ramazanın birkaç yıldır yaz mevsimine denk geldiğini hatırlatan Şen, "Ramazan süresince hava sıcaklığı ve hissedilen sıcaklık genellikle yüksek olacak. İlk hafta ise hava serin geçecek. Ramazan süresince vücudun su kaybını en aza indirmek için gölgeli veya serin ortamlar tercih edilmeli. Bu yaz, kuzey yarım kürede havalar çok sıcak olacak" diye konuştu.

Prof. Dr. Şen, özellikle Güney Amerika, Afrika ve Orta Asya başta olmak üzere Avrupa'da aşırı sıcakların sağlık açısından tehlike yaratabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Avrupa'da 90 günlük yaz mevsiminin 50-60 gününde hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyredecek. Diğer günlerde ise normal sıcaklık değerleri görülecek. Bunun en önemli nedeni karbondioksit konsantrasyon değerinin yılda 2 birimin üzerinde olmak kaydıyla artmasıdır. Bu yüzyılın sonuna doğru artış olağan hızıyla devam ederse bugün 27-28 derece olan sıcaklıklar 45 derecelere yükselecek. Öngörülen bu değerler insanların yaşam ortamını daraltacak. Bunun için aralık ayında Paris'teki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda konunun çözüm yolları masaya yatırılacak."