RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, "Toplam 98 personelimiz hakkında işlem yapıldı. 52 akademik personelimiz açığa alınmış durumda. 5 de idari personelimiz açığa alındı." dedi.

Karaman, 2016-2017 akademik yılın açılışına ilişkin üniversitede düzenlediği basın toplantısında, bu akademik yıla daha hüzünlü ve buruk başladıklarını belirterek, 15 Temmuz'da yaşanan olayların ülkeyi ve kendilerini derinden etkilediğini söyledi.

Yaşanan bu kalkışmada üniversitelerinden mezun Kemal Ekşi'nin de hayatını kaybettiğini ifade eden Karaman, "Onun mezun olduğu sınıfa ismini verdik. İnşallah ülke olarak böyle olaylar yaşamayız. Darbe kalkışmasıyla her insanın vatanına olan sorumlulukları ve görevleri daha da artmıştır. Biz de üniversite olarak ülkemizin 2023, 2071 vizyonuna ulaşması için daha güçlü olmamız gerektiğinin farkındayız." diye konuştu.

Karaman, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PYD ile ilgili birçok kurumda soruşturmalar yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Üniversitenin bünyesinde FETÖ/PYD ile ilişkisi ve irtibatı olan, hakkında soruşturma açılan 67 akademik, 9 idari personel var. Toplam 76 personelimiz hakkında soruşturma açıldı. 17 akademik, 5 idari personel hakkında inceleme başlatıldı. Toplam 98 personelimiz hakkında işlem yapıldı. 52 akademik personelimiz açığa alınmış durumda. 5 de idari personelimiz açığa alındı. Bugüne kadar Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen 14 akademik, 2 de idari personel olmak üzere toplamda 16 personelimiz ihraç edildi. Bu soruşturmalar devam ediyor."

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin eski rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz'a ilişkin soru üzerine Karaman, "Arif Yılmaz'ın tutuklanması olayı için bir şey söylemem pek doğru olmaz. Neticede adli bir mesele." yanıtını verdi.

Karaman, kendisinin cemaatle ilgisi olduğu yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

"20 yıldır bu şehirdeyim. Benim nerede okuduğum, ne yaptığım bellidir. Benim bu cemaatle bugüne kadar herhangi bir ilgim olmadığı da bellidir. Elbette ki her insanla sohbetimiz olmuştur. Biz insanlarla ilişki kurarken onun siyasi yönüne ve düşüncesine bakmayız. Ne çocuklarım bunların okullarında okumuştur ne de ben bunların yurtlarında kalmışım veya okullarında okumuşum. 17-25 Aralık'tan önce de yoktu, sonra da yoktu."

Prof. Dr. Karaman, geçen yıl 106 olan diploma eğitim programı sayısını bu yıl 118'e, 388 olan öğretim üyesi sayısını da 410'a çıkardıklarını söyledi.

Öğrenci sayılarının 17 bin 722'den 19 bin 740'lara kadar yükseldiğine dikkati çeken Karaman, "Bu sezon doktora yapan öğrenci sayımız da bin 563'den bin 834'lere ulaştı. Uluslararası öğrenci sayımız 406'dan 450'ye yükseldi. 19 bin 740 olan öğrenci sayımızın yaklaşık beş bini Rizeli'dir. Ardından tercih sıralamasında Trabzon ve Doğu Karadeniz illeri geliyor. En az öğrencimiz ise Tunceli'den, 10 öğrencimiz var. Tercih edilme oranıyla lisans programlarımız yüzde 99 doluluğa ulaştı. Ön lisansta ise yüzde 95'e ulaştık. Kayıt olma oranımız yüzde 97'ye çıktı."