Fındıkta bu yıl rekolte kaybı olduğunu söyleyen fındık üreticisinin fiyat beklentisi devam ediyor. Dünyanın fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’lik oranını karşılayan Karadeniz’de üretici emeğinin karşılığını almak istiyor.
Son yıllarda olumsuz hava şartları ve küllenme hastalığı ile mücadelesini sürdüren üretici son 40 yılın en düşük rekoltesiyle karşı karşıya geldi. Umutlarını tüketmeyen üretici, fındığını gözü gibi koruyarak sabah akşam fındığın başında bekleyip hem temizliğini yapıyor hem de kurumasını sağlıyor.
Giresun sahilinde günlerdir harman kurup fındığını bekleyen üretici Kemal Engin, fındıkta bu yıl yüzde 50 oranında rekolte kaybı olduğunu ve buna göre bir fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl 2 ton fındık topladığını ama bu sene 300 kilo fındık aldığını belirten Engin, "Küllenme (küf) diye bir hastalık var ve sahil tarafını çok fazla etkiledi bunun sonucunda ise fındığın 15 gün önceden düşmesine sebep oldu bu da rekolteyi çok etkiledi" dedi.

"ORDU FINDIĞI SOĞUK HAVAYA VE HASTALIĞA KARŞI DAYANIKLI"
Yüksek rakımlı alanlarda daha çok Ordu fındığı olarak bilenen fındığın dikildiğini vurgulayan Engin, "Ordu fındığı bizim Giresun’da yetişen yağlı fındıktan 10-15 gün sonra oluşur. Soğuk havaya çok dayanıklıdır ve bu özelliği ile sahil kesimlerinde değil yüksek kesimlerde yetiştirilir. Bu fındık asla Giresun kalite fındığın yerini tutmaz çünkü yağsızdır ve tadı saman gibidir. Kalite olarak fındık yağı haline getirilmez. Giresun yağlı fındığı ile kilo başına fiyat farkı 1 liradır. Her ne olursa olsun çok fazla fiyat farkı da yok" ifadelerini kulandı.
(İHA)