SİNOP (AA) - Teknik derin dalış dünya rekortmeni Ahmed Gabr, "2014 yılında kırdığım rekor öncesinde çok sıkı 6 yıllık hazırlık dönemi geçirdim. Bu süre zarfında su altındayken hangi problemle karşılaşırsam ne yapacağımı defalarca zihnimde çözümledim." dedi.

Dünyanın "en derine dalan insan" unvanını elde etmek amacıyla 2014 yılında yaptığı 332,5 metrelik teknik dalışla bu alandaki rekoru elinde bulunduran Mısırlı emekli albay Gabr, Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde, Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen 19. Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısı'nda öğrencilerle bir araya geldi.

Tecrübelerini ve kırdığı rekor sürecinde yaşadıklarını öğrencilerle paylaşan Ahmed Gabr, kendi rekorunu egale etmek için yeni bir dalış yapacağını, bunun hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi.

Rekor denemesi yaptığı dönemde kendisine "Çılgın mısın, neden yapıyorsun" diyenler olduğunu anlatan Gabr, cevap olarak, "Hayır, ben bunu başarabilirim" yanıtını verdiğini belirtti.

Dünyada farklı alanlarda rekor denemesinde bulunan sporculardan örnekler veren Ahmed Gabr, şunları kaydetti:

"Bu insanlara 'çılgın' diyebilirsiniz ama her yeni gün farklı bir şeyler deneyerek insanlığa yeni bir kazanım kattılar. Dünyada 200 metre su altına giden insan sayısı, aya giden sayısından daha az. 300 metre sınırının üzerinde dalış yapan ise dünyada sadece 3 kişiyiz. Ben sigara içmiyorum, alkol kullanmıyorum. Her sabah erken saatlerde kalkıp antrenman yapıyorum. Günlük eğitimlerime devam ediyorum. Yaşadığım düzenli ve disiplinli hayat, bu rekoru kırmamda önemli bir etken."

- "5 kez denedim olmadı"

Gabr, 2014'deki rekoru öncesinde 5 kez deneme yaptığını, fakat başarılı olamadığını bildirerek, bu süreçte psikolojik ve mental olarak hazırlanmanın önem taşıdığına dikkati çekti.

Öğrencilere dalış sırasında karşılaşacakları olumsuzluklara karşı önceden planlama yapmaları önerisinde bulunan Ahmed Gabr, "2014 yılında kırdığım rekor öncesinde çok sıkı 6 yıllık hazırlık dönemi geçirdim. Bu süre zarfında su altındayken hangi problemle karşılaşırsam ne yapacağımı defalarca zihnimde çözümledim. Eğer su altında karşılaştığımız problemi çözemiyorsak, oradan farklı çıkış yolları aramalıyız. Çünkü o anda bize kalan tek çözüm budur. Bunların hepsini dalış öncesinde zihnimizde planlamalıyız." ifadesini kulandı.

Gabr, öğrencilerden başarıya ulaşabilmeleri için kendilerini cesaretlendiren yorumlara önem vermelerini, morallerini bozacak eleştirilere ise kulak tıkamalarını istedi.

Konuşmasının ardından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından Ahmed Gabr'a plaket verildi.