RİZE (AA) - Rize Arama Kurtarma Ekibi'ne (RİKE) araçtan yaralı kurtarma eğitimi verildi.

Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde gerçekleştirilen eğitime, RİKE'de yer alan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, off road, dağcılık ve dalgıçlık kulübü temsilcileri ile ilgili personel katıldı.

Eğitimde arama kurtarma ekibine, araç içinden yaralı çıkartma, kesme ve ayırma cihazlarının kullanımı uygulamalı olarak anlatıldı.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Rize'nin afetler açısından oldukça sıkıntılı bir il olduğunu belirterek, "Coğrafi konum itibariyle sel başta olmak üzere günlük hayatta irili ufaklı birçok acil ve afet durumuyla karşılaşmaktayız." dedi.

Afet durumunda en önemli ögenin afet öncesi hazırlık olduğuna dikkati çeken Tepe, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda sivil-kamu ortaklığında, Valiliğimiz şemsiyesi altında Rize Arama Kurtarma Ekibini kurduk. Ekibimizde bir afete, yangına müdahale edebilecek, kendi alanında uzman personelimiz, çok deneyimli dağcı, profesyonel dalgıç ve off road ile ilgilenen arkadaşlarımız var. Bunların ortak özellikleri tüm afet ve acil durumlarda gönülden yardım etmek istemeleri fakat gerek yetkileri gerekse yeterli donanım ve maddi güçleri olmaması nedeniyle hep ikinci planda kalıyorlardı. Bizim bu insan gücüne ciddi anlamda ihtiyacımız vardı. Hepsini Valiliğimiz çatısı altında birleştirerek RİKE kavramını ortaya çıkardık ve ortak bir arama kurtarma ekibi kurduk."

Tepe, sadece Rize'de değil, ülke genelinde meydana gelebilecek her türlü acil durum ve afete deneyimli personelle hazırlıklı olacaklarını sözlerine ekledi.