RİZE (AA) - TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut, kentsel dönüşüm projelerinin, ülkenin geleceği ve şehirlerin yeniden imarı ve inşası açısından önemli olduğunu söyledi. 

Rize'de, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında Timya Vadisi'nde inşasına bir süre önce başlanan 759 konut, AVM ve caminin Yeniköy Mahallesi Hamam Deresi mevkisindeki temel atma törenine Rize Valisi Ersin Yazıcı, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, AK Parti İl Başkanı Muhammed Avcı, davetliler ve konut sahipleri katıldı.

Bulut, burada yaptığı konuşmada, TOKİ'nin konut sahibi olamayan vatandaşlar için nitelikli sosyal konut üretimi ve kentsel dönüşüm çalışmalarını yurt genelinde yoğun şekilde başarıyla sürdürdüğünü belirterek, "2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin nitelikli konutu ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmak için bir plan ve program doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Bugün itibariyla toplamda 660 bin konut rakamına ulaşılmıştır" dedi.

Rize'nin, önemli yatırım yaptıkları illerden biri olduğunu dile getiren Bulut, "Toplamda il genelinde 2 bin 175 konut ihale edilmiş ve bin 376'sı bitirilmiştir. Bunların dışında kamu kuruluşlarıyla yapılan protokoller çerçevesinde Rize'de 5 okul, biri 250 yataklı olmak üzere 3 hastane, 2 tane 200 kişilik pansiyon, 35 iş yeri, 1 AVM, 2 ticaret merkezi, 2 cami ve diğer sosyal donatılar, bu projeler kapsamında bulunmaktadır" diye konuştu.

Bulut, kentsel dönüşüm kapsamında önemli projeler yürüttüklerine işaret ederek, "Kentsel dönüşüm projeleri ülkemizin geleceği ve şehirlerimizin yeniden imarı ve inşası açısından önemlidir. Yerel yönetimlerle başlattığımız bu büyük kentsel yenileme projeleri başarıyla devam etmektedir" ifadesini kullandı.

TOKİ olarak bu kapsamda 394 projede 281 bin 587 konutluk dönüşüm çalışmalarının projelendirildiğini kaydeden Bulut, "230 farklı bölgede 113 bin 685 konutluk ihale çalışmaları yapılmıştır. İhalesi tamamlanan 219 projede 99 bin 303 konut başlatılmış ve 128 bölgede 56 bin 354 konut inşaatı tamamlanmıştır" dedi.

Bulut, yaklaşık 98 milyon liraya mal olan projenin 2017 yılında hak sahiplerine teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Milletvekili Yazıcı ise bir projenin başlaması, inşa süreci ve bitirilmesi için süreçlerin olduğunu belirterek, "Bir kentsel dönüşümü ele aldığımızda önce bunu tasarlayacak vizyona sahip olacaksınız. Şehircilik perspektifiniz olacak. İnsanla ilişkiniz olacak. İnsana dokunacaksınız ama cebine değil gönlüne dokunacaksınız. Projeye öyle başlayacaksınız. Bu proje, bu vizyonla başlamıştır" diye konuştu.