RİZE (AA) - Birleşik Haziran Hareketi öncülüğündeki bir grup, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını, yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi'ni protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, projenin yaylaların doğal güzelliğini bozacağı gerekçesiyle yol çalışmasına karşı çıkan pankartlar açtı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, burada yaptığı konuşmada, Yeşil Yol'da Havva anaların direndiğini bildirdi. Taş, "Şimdi devlet ve hükümet bizimle dalga geçiyor. Yeşil Yol Projesi diye bizimle dalga geçiyorlar. Bu yolun adını doğru koyalım. Bu bir yeşil yol projesi değildir, yeşili yok etme projesidir. Beton yol projesidir" dedi.

Projenin turizmi kalkındırmayacağını öne süren Taş, turizm ve doğal alanların betonlaşacağını belirtti. Taş, yapılan her yolun da medeniyet olmadığını iddia etti.

Taş, insanlığa yeni bir medeniyetin lazım olduğunu belirterek, "Bu yeni medeniyet doğayı tüketmeyen ve sömürmeyen bir medeniyet olmalıdır. Doğayla barışık, doğayı gözü gibi kollayan, dayanışma ve paylaşmaya dayalı bir medeniyet olmalıdır. Havva anaların yükselttiği çığlık ve ses, yeni bir medeniyete dönük çağrıdır. Bu çağrının karşılığını vermemiz lazım" diye konuştu.

Yeryüzünde yaşayan tek varlığın insanlar olmadığını vurgulayan Taş, şunları kaydetti:

"Bitkisi, hayvanı ve böceği var. Ormana yol yaparak ve yaylaları betonlaştırarak oraya müdahale edenler sadece bize saldırmıyor. Doğanın en güzel varlıklarının yaşam alanlarına saldırıyorlar. Biz her zaman Havva analarımızın yanındayız. Bir avuç kalsak da sesimiz az çıksa da bizim insanlığa ve çocuklarımıza borcumuz var." 

Basın açıklamasının ardından grup, olaysız şekilde dağıldı.