Rize Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 

(TOKİ) arasında Kentsel Dönüşüm Projesi için protokol imzalandığı bildirildi. 

Rize Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 24 Eylül 2011 tarihinde etkili olan yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu oluşan selde bir kişinin hayatını kaybettiği, 3 evin yıkıldığı, 54 evin kullanılamaz hale geldiği, bin 494 esnafın ise mağdur olduğu hatırlatıldı. 

Açıklamada, neredeyse her yıl sel ve su baskınları sonucu kentte hasar meydana geldiği ve ölümlerin yaşandığı belirtilerek, bu anlamada kentsel dönüşüm çalışması başlatıldığı ifade edildi. 

Kentte çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerin tespit edildiği kaydedilen açıklamada, proje kapsamında Hamamderesi bölgesinin pilot bölge seçildiği, dokuz dönümlük alanda kentsel dönüşüm projesinin yapılması için TOKİ ile protokol imzalandığı belirtildi. 

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın proje ile ilgili dört aylık bir çalışma yürüttüğü vurgulanan açıklamada, Bakırcı'nın şu ifadelerine yer verildi: 

"Rize'de bir ilki gerçekleştireceğiz. İlk etapta dokuz dönümlük alanda yapacağımız kentsel dönüşümü daha sonra il geneline yaygınlaştıracağız. Böylece şehrimizin öne çıkan çarpık yapılaşmasının da önüne geçebileceğimizi düşünüyorum. 21 Eylül'deki yağış son 72 yılın en yüksek yağışı olmuştur. Dere yataklarının durumuna özellikle hassasiyet gösterdik. Son afetteki yağışın yüzde 30 daha fazla su kapasitesi hesaplanarak dere yatakları için genişletme ve kademeli kesit modelleri oluşturduk. Böylece dere yataklarında su taşkınlarının önüne geçmiş olacağız. Kentsel Dönüşüm Projesi ile Rize yeni bir görünüme ve kimliğe kavuşacak." 

Bakırcı, Kentsel Dönüşüm Projesine "TİMYA" adını vereceklerini ifade etti.