TRABZON (AA) - Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Rusya'nın Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov'a taziye ziyareti gerçekleştirdi.

Genç ve beraberindekiler, Ortahisar Mahallesi'ndeki Rusya'nın Trabzon Başkonsolosluğu binasında, Başkonsolos Talanov ile bir araya geldi.

Genç ve beraberindekiler, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıda öldürülmesi nedeniyle Talanov başta olmak üzere Rus halkına başsağlığı diledi.

Genç, büyükelçinin öldürülmesi nedeniyle çok büyük üzüntü içinde olduğunu belirterek, saldırıyı yapanları ve yaptıranları lanetlediğini söyledi.

Bu saldırının, Türkiye ile Rusya'nın değişik coğrafyalarda birlikte hareket etmesi nedeniyle bu birlikteliği baltalamak isteyenlerin işi olduğunu bildiklerini dile getiren Genç, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin'in bu ilişkiye halel getirmeden devam kararı almaları ve sağduyulu davranmaları buna delalettir. Bizim devlet anlayışımızda ve tarihimizde yabancı elçilere saldırı yoktur. Bizim elçilerimiz birçok saldırıya maruz kalmıştır ama bizim tarihimizde böyle bir şey yoktur. Bu saldırıyı çok kalleşçe ve alçakça bulduğumuzu ifade ediyoruz. Bu vesileyle elçimizin eşine, Başkonsolosumuza ve Rus halkına başsağlığı dileklerimizi bir kez daha huzurlarınızda iletmek istiyorum. Acınızı da yürekten paylaştığımızı ifade etmek istiyorum."

Genç, Karlov'un Türk ve Rus ilişkilerinde çok büyük bir görev üstlendiğine vurgu yaparak, "Bunu ben de biliyorum. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Dışişleri Bakanımızın ifade ettiği gibi, bundan sonraki Türk-Rus yürüyüşünde artık ileriye doğru bakacağız. Karlov, bu konuda en önemli isim olacak. Tarihe geçmiş simgesel bir isim olarak kalacaktır." diye konuştu.

- "Saldırı, Türkiye ve Rusya işbirliğine engel olmayacak"

Başkonsolos Talanov ise ziyaretlerinden dolayı Genç'e teşekkür ederek, yapılan saldırının Türkiye ve Rusya işbirliğine engel olmayacağını vurguladı.

Saldırının, Türkiye ile Rusya halklarını ayırmak isteyen güçlerin işi olduğuna dikkati çeken Talanov, "Bu zor günlerde bizim yanımızda olduğunuz için ve acımızı paylaştığınız için teşekkür ederiz. Maalesef Türkiye ile Rusya halklarını ayırmak isteyen güçler var. Onlar geçen yıl da böyle bir girişimde bulunmuşlardı. Maalesef böyle bir girişim şimdi de tekrarlandı. Sizin bizim yanımızda olmanız, halklarımızı ve ülkelerimizi ayırmanın mümkün olmadığını göstermektedir." dedi.

Türkiye ve Rusya liderlerinin ifade ettiği gibi işbirliğine kimsenin engel olamayacağını ve ilişkilerin devam edeceğini vurgulayan Talanov, "Böyle bir olayın gerçekleşeceği hiç aklımızda yoktu. Çok büyük bir kaybı yaşıyoruz ama ilişkilerimize de devam etmemiz gerekiyor. Son günlere kadar Türkiye ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamak, ileriye götürmek için çaba sarf eden Büyükelçimizi rahmetle anıyoruz. Her zaman bizim yüreklerimizde olacak." ifadesini kullandı.

Talanov, ziyaretin başkonsolosluk çalışanları için çok değerli olduğunu da belirtti.

Konuşmaların ardından Genç, Başkonsoloslukta, Büyükelçi Karlov için oluşturulan bölümde yer alan taziye defterini imzaladı.